2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ludovic Orban: a magyar nagykövet foglalkozzon Magyarországgal

2008. szeptember 25. 09:28, utolsó frissítés: 09:58

Meglepődött Ludovic Orban közlekedési miniszter Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövetnek az észak-erdélyi autópályára vonatkozó kritikáján, és azt tanácsolta a magyar diplomatának, hogy „foglalkozzon Magyarország problémáival”.

Az Agerpres hírügynökség szerint a magyar diplomata korábban kijelentette, viszonylag lassan halad a Brassót Borssal összekötő, 415 kilométer hosszú észak-erdélyi autópálya építése.

Füzes szerint az októberi magyar-román együttes kormányülés egyik legfontosabb témája lesz a két ország közúti hálózatának összekapcsolása. Hozzátette: Magyarországnak csak 30 kilométer utat kell megépítenie a határig, Romániának viszont ennél többet.

Válaszul a közlekedési miniszter elmondta: ő nem engedi meg magának, hogy a magyarországi infrastruktúra fejlettségéről nyilatkozzon. Rámutatott: Románia 2013-ig megépíti a román-magyar határig mind az észak-erdélyi, mind a dél-erdélyi autópályát. A hírügynökség szerint Orban elismerte, hogy késésben van az észak-erdélyi autópálya, de "a 4-5 százalékos lemaradás" behozható.

A bukaresti sajtó az elmúlt hónapokban élesen bírálta a Tăriceanu-kormányt amiatt, hogy a 2004-ben elkezdett észak-erdélyi autópályából eddig csak öt kilométer készült el. Az eredetileg 2,2 milliárd euró költségvetésűre tervezett autópályáról utólag kiderült, hogy kétszer többe fog kerülni, de léteznek ennél borúlátóbb becslések is. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS