2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kincses Előd lesz Markó Béla kihívója

2008. szeptember 26. 10:25, utolsó frissítés: 10:25

Független szenátorjelöltként vesz részt a romániai parlamenti választásokon Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd, aki abban a választókerületben akar mandátumot szerezni, amelyben Markó Béla RMDSZ-elnök is indul. Ezt maga az ügyvéd közölte csütörtökön.

Kincses a kilencvenes évek elején még tagja volt az RMDSZ vezetőségének, de fokozatosan kiszorult a szervezetből, majd a szervezet jelenlegi csúcsvezetőségének az egyik legfőbb ellenfelévé vált. A 2000-es évek elején ő képviselte például Tőkés László református püspököt abban a perben, amelyet az egyházi vezető indított az RMDSZ ellen. Kincses legutóbb a Wass Albert erdélyi író rehabilitálásáért indított jogi eljárással szerzett magának hírnevet.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján az ügyvéd elmondta: hamarosan nekilát a választási törvény által független jelölteknek előírt négyezer támogató aláírás összegyűjtéséhez. Kincses szerint mind a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), mind a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetői, de Tőkés László is támogatásukról biztosították őt. Kincses csak akkor szerezhet mandátumot, ha megszerzi a kerületben leadott szavazatok 50%-át plusz egy voksot.

Az ügyvéd rámutatott: azért választotta azt a választókerületet, amelyben Markó indul, mert - mint fogalmazott - az RMDSZ vezetői elszakadtak a valóságtól, és a választók változást akarnak. A Maros megyei 2-es jelzésű szenátori kerületet a benne élő lakosság etnikai arányai miatt az RMDSZ befutó helynek tekinti. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS