2019. július 18. csütörtökFrigyes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új vasútvonalakat terveznek Szabolcs és Szatmár megye között

2008. szeptember 29. 14:46, utolsó frissítés: 14:46

Vasúti összeköttetés kialakításáról, valamint nyolc átkelési útvonalról, ezen belül egy gyorsforgalmi út létesítési tervéről is tárgyalt a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzata és a Szatmár Megyei Tanács küldöttsége hétfőn Nyíregyházán. A vasúti összeköttetést Fehérgyarmat-Szatmárnémeti vagy Csenger-Szatmárnémeti között tervezik, de az is elképzelhető, hogy mindkét vonalat létrehozzák.

A gyorsforgalmi utat – az M3-as autópálya továbbépülő szabolcsi szakaszához csatlakozóan – M49-es elnevezéssel Vaja-Csengersima-Szatmárnémeti-Nagybánya-Nagyvárad útvonalon építenék, egészen a tervezett észak-erdélyi sztrádáig.

Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke közölte: Románia 2010-es schengeni csatlakozásáig hét új átkelési útvonalat szeretnének kialakítani a határon. A tervekben szerepel az Ömböly-Orja, Garbolc-Szárazberek, Zajta-Nagypeleske, Penészlek-Piskolt, Tiborszállás vagy Ura és Börvely, valamint a Csengerújfalu és Szamosdob vagy Csengerbabos közötti közút létrehozása.

A vasúti és közúti beruházásokat a Magyarország-Románia Határmenti Együttműködési Program keretében, az Európai Unió támogatási finanszírozásával szeretnék megvalósítani. Hozzáfűzte, hogy a két ország egymással szomszédos négy-négy megyéjének több mint 224 millió eurós pályázati keret áll rendelkezésére.

Csehi Árpád beszámolt arról, hogy az interregionális kapcsolatok szélesítését is tervezi a két megye önkormányzata, harmadik félnek bevonják az ukrajnai Kárpátalját, amelynek helyhatósági vezetőivel külön-külön még e héten tárgyalnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS