2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A használatban levő autók egyharmada elbukik a műszaki ellenőrzésen

2008. október 01. 13:23, utolsó frissítés: 13:23

Futószalagon utasítja el a Román Gépjármű-regisztrációs Hivatal (RAR) az időszakos műszaki ellenőrzésre bevitt kocsikat. Csupán az utóbbi pár hónapban súlyos technikai problémákat fedeztek fel ezeknek az autóknak az egyharmadánál: az ellenőrzésre jelentkező 80 ezer regisztrált autóból 26 ezret elutasítottak.

A RAR mérnökei szerint a leggyakoribb gond a fékrendszer meghibásodása. Az ellenőrzésre vitt kocsik 13 százaléka az elromlott váltórendszer miatt, 10 százaléka pedig a környezetszennyező anyagok kibocsátásának túl magas szintje miatt nem felelt meg az előírásoknak.

Ugyancsak az utóbbi időszakban, az első ellenőrzésre vitt, első beíratás előtt álló járművek száma elérte a 146 ezret. Ezek között vannak külföldről behozott használt, de új autók is, amelyeknek csupán a 10 százaléka nem felelt meg az elvárásoknak. Az ellenőrzésre bejelentett kocsik nagy száma annak tudható be, hogy egyre több autót hoznak be külföldről: júliusban az országba behozott autók száma 30 ezerrel haladta meg az előző hónapban behozott kocsik számát.

A hosszú várakozás elkerülése érdekében a RAR meghosszabbította a programját, és személyzetének számát is megnövelte.

A RAR szerint a külföldről behozott meghibásodott autók száma elenyésző, a gondok akkor lépnek fel, amikor a járművet a romániai utakon használni kezdik. (antena3)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS