2018. december 19. szerdaViola
-2°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Túl szigorúak a magyar hatóságok – panaszkodnak a romániai fuvarozók

2008. október 14. 10:37, utolsó frissítés: 10:37

A magyar hatóságok továbbra is "vadásznak" a romániai fuvarozókra, miután azok kamionjaikkal átlépik a magyar határt, az elkövetett szabálytalanság mértékéhez képest aránytalanul magas pénzbírságokkal sújtják őket - hívták fel a figyelmet hétfőn Aradon a román fuvarozók érdekvédelmi szövetségének (APTE 2002) vezető tisztségviselői.

A Mediafax szerint Dorin Pop, az APTE 2002 alelnöke hétfői aradi sajtóértekezletén azt mondta: az idén 3590 romániai kamionost sújtottak pénzbüntetéssel magyar területen, ők a megbírságolt összes kamionsofőr 35 százalékát teszik ki, ők vezetik a "toplistát". Arányuk tavaly valamivel magasabb, 41 százalék volt, szám szerint 5114 - fűzte hozzá.

Mayer Siegfried, az egyesület elnökségi tagja elmondta: a vezetési és pihenési idők be nem tartásáért teljesen jogosan lépnek fel a hatóságok. A romániai fuvarozók azonban nehezményezik, hogy sok apróbb vétségért is súlyosan büntetik őket a magyar határon, a büntetésként kirótt összegek nincsenek arányban tettük súlyosságával.

A határon sokszor az ellenőrzés már annyira aprólékos, hogy olykor "súrolja a visszaélés határát" - mondta Mayer, aki szerint a magyarországi ellenőrző szervek többször túlbuzgóságot tanúsítanak, mindenáron találni akarnak olyan kihágást, amit megtorolhatnak. E túlbuzgóság mértéke már szinte rosszhiszeműségnek tűnik – mondta.

A romániai fuvarozók áprilisban már tüntettek Aradon, többek között - a romániai hatóságokkal vívott harcuk mellett – a magyar vámosok zaklatásaira is hivatkoztak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS