2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az iskolai osztályzatok inflációjától tart a BBTE

2008. november 15. 11:19, utolsó frissítés: 11:19

Magas osztályzatok áradatát eredményezi majd a középiskolai tanárok értékelését szabályzó új törvény azzal, hogy kimondja: a tanári jövedelmek az iskolások teljesítményétől fognak függni a jövőben – ettől tart a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetősége.

Az egyetemek immár évek óta az iskolai tanulmányok és az érettségi eredményei alapján, és nem felvételi vizsga nyomán választják ki a leendő hallgatókat. Ha teljesen komolytalanná teszik a közoktatást, a kolozsvári román-magyar-német nyelvű tudományegyetem vezesse be ismét a felvételi vizsgákat – kérték ma dékánok és tanszékvezetők Magyari Tivadar rektorhelyettest a BBTE-n.

A rektorhelyettes a magyar tagozat 2008-as felvételijének szervezését értékelte ki kollegáival. Utána tudósítóknak azt mondta, hogy a felvételi rendszerének megváltoztatásához mindenképpen konzultálni kell a bukaresti, iaşi-i, temesvári tudományegyetemek vezetőségével, mert önmagában az BBTE nem akar kilépni a meglévő rendszerből, mert az hátrányára volna.

Nemrég Kolozsváron jártak ezen egyetemek vezetői, és Magyari a másik három intézet hasonló hatáskörű rektorhelyettesével megegyezett abban, hogy felvételi tekintetében is egyeztetnek egymással. „De jövő nyáron biztos nem lesz felvételi azokon a szakokon, ahol az idén sem volt, ebben határozott vagyok” – mondta a magyar tagozat vezetője. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS