2018. október 19. péntekNándor
13°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdőt alakítana parkká a kolozsvári ideiglenes polgármester

2009. január 30. 14:53, utolsó frissítés: 14:54

Három új parkot szeretne létrehozni Sorin Apostu, Kolozsvár ideiglenes polgármestere, mivel 2013-ra 26 négyzetméternyire kell felfejleszteni az egy főre eső zöldövezetet.

Kolozsváron ez az érték legjobb esetben is alig haladja meg a 9 négyzetmétert, bár az önkormányzatnak legalább 17 négyzetméternyi zöldövezetet kellene biztosítania a város minden egyes lakosa számára - derül ki a polgármesteri hivatas adataiból.

Az elképzelés szerint a város körüli erdőket alakítanák át parkokká, ennek érdekében már elkezdődött 204 hektár erdőnek a város tulajdonába való átiratása.

A tervek szerint a Hója erdőből 30, a Bükkből 50 és a Lomb erdőből 124 hektáron alakítanának ki sétányokat, játszótereket, helyeznének el padokat és szemeteseket.

"A városon belüli zöld területek növelésére léteznek pályázati keretek, az önkormányzatnak ezekkel kellene foglalkoznia. Attól, hogy a városon kivüli erdőket zöldövezetnek nyilvánítjak, kivágnak néhány sor fát és sétányokat alakítanak ki, azzal nem tesznek egyebet, mint elköltenek egy vödör pénzt, azonban ettől a városnak egyetlen fűszállal sem növekedik a zöldövezete" - reagált Kovács Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke. Elmondta, ráadasul a Bükk és a Hója erdő Natura2000-es terület, amelyre külön szabályzat vonatkozik kezelését illetően. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS