2020. április 2. csütörtökÁron
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két bioetanolt termelő gyárakat helyeznek üzembe az idén Olténiában

2009. február 26. 08:49, utolsó frissítés: 08:49

Várhatóan két, bioetanolt termelő gyárat is üzembe helyeznek az idén, a továbbiakban pedig újabb három hasonló beruházást terveznek.

A mezőgazdasági minisztérium illetékes, Teodor Mihalcea tegnap elmondta, hogy az idén tervezett két gyárat román vállalatok alapítják Ialomiţa és Teleorman megyében.

Hozzátette: előkészületben van még újabb három hasonló befektetés. Ezek közül kettő szintén Olténában jön létre, a harmadik viszont, magyarországi vállalat beruházásával Botoşani megyében valósul meg.

Az öt beruházás kapacitása becslések szerint lehetővé teszi évi 450 ezer tonna bioetanol előállítását. A hagyományos üzemanyagokhoz képest a környezetet kímélő bioetanolt különböző növényfélékből állítják elő.

A növényi olajokból vagy állati zsírokból előállított biodízel termelésével Romániában jelenleg 27 cég foglalkozik. A környezetvédelmi minisztérium illetékesei szerint Romániában az idén 30 ezer tonna bioetanolra és 170 ezer tonna biodízelre van szükség, és 2010-re ez a szükséglet összesen 300 ezer tonnára növekedik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS