2018. október 16. keddGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó Béla a nemzeti összefogást és szolidaritást hangsúlyozta

2009. március 16. 11:02, utolsó frissítés: 13:39

Egy nép akkor válik nemzetté, ha képes összefogni és egyet akarnia. Az erdélyi magyarság képes az összefogásra, képes túllépni a nézetkülönbségeken – hangsúlyozta Markó Béla szövetségi elnök vasárnap, az RMDSZ országos központi rendezvényén, Székelykeresztúron. A székelyföldi városban közel hatezren emlékeztek meg az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseiről.

A Petőfi szobornál tartott eseményen a szövetségi elnök mellett jelen volt Antal István képviselő, Verestóy Attila szenátor, Ladányi László, Hargita megye alprefektusa, Szepessy László, a Szövetségi Elnöki Hivatal igazgatója, valamint a helyi és megyei önkormányzatok számos képviselője is.

A magyar kormányt Szabó Béla főkonzul és Alföldi László, a Magyar Köztársaság Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője képviselte. Az ünneplés hagyományos lovas, zászlós felvonulással kezdődött, a központi rendezvényt Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere nyitotta meg.

Beszédében Markó Béla kiemelte: a nemzet legfőbb mércéje, legfontosabb jellemzője a szolidaritás. "Ha a nehéz pillanatokban képesek vagyunk félretenni sérelmet, bántást, nézetkülönbséget, haragot és hiúságot, és össze tudunk fogni, akkor valóban egy nemzet vagyunk.

Hogyha nem tudunk szolidárisak lenni egymással, és nem tudunk kezet nyújtani a másik magyarnak, akkor csak sodródunk iránytű nélkül erre–arra, vergődünk céltalanul a történelem markában – figyelmeztetett.

Úgy értékelte, 1848 március 15-e egyszer s mindenkorra nemzetté kovácsolta a magyar népet: ezért március 15-e üzenete ma sem csupán a szabadság, egyenlőség, testvériség eszméjét jelenti, hanem az összefogás lehetőségét is. A mai magyar nemzetnek nagy szüksége van erre az üzenetre, mert amit elértünk, együtt értük el – mutatott rá.

„Tizenkilenc évvel ezelőtt még tiltani próbálták itt Erdélyben a piros– fehér–zöld lobogót és a nemzeti himnuszt, templomi éneknek kellett álcáznunk azt, hogy ,,Isten áldd meg a magyart”. Tizenkilenc évvel ezelőtt még vér folyt a szabadságért Marosvásárhelyen, de ma már szabadon ünnepelünk. Tizenkilenc évvel ezelőtt is sokszor mondták nekünk, hogy soha! Soha nem lesznek magyar feliratok, soha nem lesz magyar a Bolyai középiskola, soha nem fogunk magyarul beszélni a hivatalokban. És vannak magyar feliratok, van magyar Bolyai középiskola, beszélnek magyarul már sok helyütt a hivatalokban.

A minap is hallottuk egy román politikustól: soha nem lesz területi autonómia. Erre is csak azt válaszolhatjuk: várjuk ki a végét. Ha egységesek vagyunk, a román ,,soha” szó magyarul azt fogja jelenteni: ,,hamarosan”. Ha egységesek vagyunk, nem lehet ezután sem legyőzni minket” – szögezte le.

Emlékeztetett arra, hogy az összefogás szellemében az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) megállapodott egy közös választási lista létrehozásában. Mint fogalmazott, biztos, hogy ezután sem fognak mindenben egyetérteni, de egy dologban igen: a sokféle egyéni igazságon túl van egy ennél sokkal lényegesebb közös igazság: a magyar nemzet igazsága.

A szövetségi elnök beszélt a közös célokról, arról, hogy Erdélyt fel kell emelni, Európa erős, sajátosan több–kultúrájú, többnyelvű régiójává kell tenni, el kell érni, hogy a Székelyföldet érintő kérdésekben ne Bukarestben, hanem helyben döntsenek.

„Székelyföldön is sok a teendőnk. A román politikusok egy része úgy fél az autonómia szótól, mint az ördög a tömjénfüsttől. De ha megkérdezzük, hogy a székely emberek ügyes–bajos dolgaiban miért Bukarestben kell dönteni, senki sem tud erre egy épkézláb magyarázatot adni. A többségében más nyelvű, más kultúrájú, más mentalitású Székelyföldnek meg kell adni a lehetőséget, hogy nyelve, kultúrája, de településeinek fejlesztése, gazdasága dolgában is maga döntsön. Jobb lesz nekünk, jobb lesz az országnak. Erre kell az autonómia! – hangsúlyozta.

Az ünnepségen Petőfi Sándor Nemzeti dalát Györffy András, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művésze szavalta el, fellépett a Petőfi Sándor Általános Iskola kórusa, a Siklódról elszármazottak férfikórusa és a Tanulók Házának népi zenekara.

A Magyar és a Székely Himnuszt a székelykeresztúri Polgári Fúvószenakar adta elő. A rendezvény zárásaként a résztvevők megkoszorúzták Petőfi Sándor és Nicolae Bălcescu szobrát. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS