2018. október 16. keddGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sógor: '48 örökségére büszkék lehetünk, román állampolgárságunkra még nem

2009. március 16. 13:55, utolsó frissítés: 13:55

"Csak akkor tudunk szabadon élni és ünnepelni, ha Petőfihez hasonlóan mi is szenvedélyesen szeretjük családunkat, népünket, szülőföldünket, hazánkat" - hangsúlyozta Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő Szatmár-megyei, március 15-i ünnepi körútjának első állomásán, Erdődön.

A Petőfi Sándor és Szendrei Júlia alakjait idéző szobor avatásával egybekötött megemlékezésre a helyi református templom előtti parkban került sor. Az eseményen részt vettek a legfontosabb Petőfi emlékhelyek képviselői is Kiskörösről, Fehéregyházáról, Székelykeresztúrról, Koltóról és Nagykárolyból.

A helyi és megyei közigazgatási vezetők mellett ünnepi beszédet mondott Barabás János kolozsvári magyar konzul, Dávid Gyula irodalomtörténész, és Muzsnay Árpád, az EMKE elnöke.

Sógor Csaba felszólalásában arra emlékeztetett, hogy Petőfi Sándor, a szerelem és a szabadság költője összeköt bennünket: magyarokat, románokat, svábokat, szerbeket, osztrákokat, horvátokat, németeket... Európa nemzeteit.

Délután Sárközújlakon sor került a város első köztéri szobrának a felavatására. Petőfi mellszobránál Sógor Csaba az örökké élő költő életének, művének aktuális üzenetét tolmácsolta.

"Ma hősi túlélői, és nem halottai kell legyünk ennek az uniós világnak. Erre hív bennünket közös hazánk, a Kárpát-medence és Európa" - hangsúlyozta Sógor Csaba.

Este Szatmárnémetiben, az István téri koszorúzás után, az Északi Színházban megrendezett gálaműsoron, Sógor Csaba ünnepi beszédében kitért Románia magatartására Sólyom László magyar államfő látogatásával kapcsolatban.

"Legyünk büszkék őseink helytállására, 1848 örökségére! A román államfő arra kér bennünket, legyünk büszkék román állampolgárságunkra is. Ma még csak szégyenkezni tudunk azok után, amit anyaországunk államfőjével tettek. Gondoljunk csak bele: a szintén velünk együtt ünneplő Egyesült Államok elnökétől vajon megvonták-e volna a leszállási engedélyt? Mindezek ellenére én arra biztatom Önöket, hogy - hitünk szerint - a közös Európában hamarosan eljön annak az ideje is, amikor a múlt foglyainak lelkiismeret-furdalásai nem árnyékolhatják be nemzeti ünnepünket, és végre szabadon róhatjuk le tiszteletünket történelmi nagyjaink előtt, 1848 erdélyi csatatereinek helyszínein" - zárta ünnepi gondolatait Sógor Csaba. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS