2018. október 16. keddGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sólyom erdélyi útja: a magyar külügyminisztérium szerint túl kell lépni a történteken

2009. március 19. 10:59, utolsó frissítés: 10:59

Túl kell lépni az államfő erdélyi útjával kapcsolatos problémákon - mondta a Külügyminisztérium szóvivője tegnap Budapesten. Szelestey Lajos arról beszélt, hogy szerdán Göncz Kinga külügyminiszter Sólyom Lászlóval tárgyalt a köztársasági elnök erdélyi látogatásáról.

"Ezer szállal köt össze bennünket az élet. Annyira fontos a két ország együttműködése, olyan stratégiai jelentőségű, hogy ezen túl kell lépni. A NATO- és az EU-kapcsolatok alapján, a jószomszédi viszony alapján, a két országban élő kisebbségekre való tekintettel előre kell néznünk. Meg kell próbálni megkeresni azokat a lehetőségeket, amelyekkel az eddig elért eredmények továbbfejleszthetők - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Szelestey Lajos. Hozzátette: a Külügyminisztérium nem akar politikai kérdést csinálni az ügyből, és nem tervezi, hogy nemzetközi színtérre viszi az ügyet.

A magyar külügy úgy gondolja, hogy nem követett el hibát. Nem szerepelt rossz szóhasználat abban a hivatalos külügyi jegyzékben, amelyben bejelentette a román félnek az elnöki látogatást. A román fél által kifogásolt "autoguvernare" szó csak egy előzetes udvariassági levélben szerepelt. A dokumentumot a Köztársasági Elnöki Hivatal írta és a bukaresti magyar nagykövetség fordította románra - tette hozzá.

Éppen ezért nem érthető a román fél reakciója. Nem fogadható el magyar szempontból az a román reakció, hogy Sólyom László útja nem szolgálta a két ország közötti stratégiai együttműködést - mondta a szóvivő.

Szelestey arról is beszélt, hogy érthetetlen a román elnök kedd esti nyilatkozata is. Az autonómia ügyében nem változott a magyar politikai vezetés álláspontja: Budapest támogatni tud minden olyan koncepciót autonómia-ügyben, amelyben egyetért az adott nemzeti kisebbség reprezentatív vezetése a többségi nemzettel - tette hozzá.

Szelestey a szerdai sajtótájékoztatón közölte: továbbra sem érkezett hivatalos válasz arra, hogy miért vonták vissza a román hatóságok Sólyom László gépének leszállási engedélyét, ami miatt végül autóval kellett az államfőnek Romániába utaznia. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS