2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felekezeti oktatás: júniusban egyeztet az RMDSZ az egyházakkal

2009. május 18. 16:34, utolsó frissítés: 16:34

Két kérdéskört, a finanszírozást illetve az ingatlanrestitúciót tárgyalta meg Markó Béla az erdélyi történelmi egyházak vezetőivel való mai találkozóján. A tárgyalás után az RMDSZ-elnök elmondta a sajtónak, hogy a felekezeti oktatás sok vitát kiváltó témakörét épp csak érintették, erről külön találkozót szerveznek június folyamán.

Markó úgy nyilatkozott, szerinte az egyházi iskolák, illetve az állami iskolák közötti konfliktus elsősorban a román állam bűne: ugyanis az államnak kellene szavatolni a tulajdonosok jogait, illetve az állami iskolák számára a megfelelő épületet.

A Transindex kérdésére, hogy az RMDSZ mit tehet ebben a helyzetben, az elnök elmondta, ezeket a konfliktusokat esetenként kell megoldani. Markó szerint a szülők és gyerekek érdeke, hogy úgy állami, mind egyházi iskolák közt lehessen választani. Pillanatnyi kompromisszumok kell szülessenek, azonban távlatilag minden iskolának biztosítani kell a munkához szükséges feltételeket – így az elnök.

Ami a finanszírozást illeti, Markó beszámolt arról, hogy a magyar történelmi egyházak kevesebb állami támogatást kapnak, mint az a 6,6 százalék, ami a hívek száma szerint megilletné őket – ezzel kapcsolatban intézkedni fognak.

Ami az egyházi tulajdon visszaszolgáltatását illeti, az papíron körülbelül 65 százalékban történt meg – persze ez az arány a valóságban sokkal kevesebb, hiszen több ügy önkormányzati szinten van megakadva, illetve több esetben perek hátráltatják a tényleges visszaszolgáltatást. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS