2018. október 19. péntekNándor
13°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Környezetvédelmi engedélyt kapott a Natura 2000-es területen épülő tömbháznegyed

2009. július 16. 16:20, utolsó frissítés: 2009. július 17. 10:18

Egyik napról a másikra engedélyezte a Kolozs megyei környezetvédelmi ügynökség a Kolozsvár melletti Bükkben, Natura 2000-es természetvédelmi területen tervezett tömbháznegyed építését. Mindez annak ellenére történt, hogy tavaly ősszel az ügynökség új környezetvédelmi hatástanulmány elkészítését kérte az építkező cégtől, aminek az a mai napig nem tett eleget.

Mint arról beszámoltunk, tavaly ősszel napokon múlt, hogy a Mănăştur Holding nevű cég megkapja a környezetvédelmi engedélyt a védett területre tervezett tömbháznegyed építéséhez. A Zöld Erdély Egyesület, valamint a BBTE Biológia-Földrajz Karának tiltakozása hatására azonban az ügynökség megtagadta az engedély kibocsátást, és új, a megfelelő információkkal kiegészített környezetvédelmi hatástanulmány benyújtását kérte a cégtől.

Az eredeti tanulmányban ugyanis hiányosságai mellett számos hamis információ szerepelt – áll a Zöld Erdély Egyesület közleményében. A nagyváros peremén lévő területet visszamaradott településként írta le, amelyet javarészt öregasszonyok laknak, akik szénnel fűtenek, mivel villanyra sincs pénzük.

A természetvédő szervezet tagjai rájöttek: a hatástanulmány gyakorlatilag a verespataki helyzetet írja le – a tanulmány szerzője pedig ugyanaz a személy, aki az aranybánya hatástanulmányát elkészítette. A Mănăştur Holding azóta sem nyújtott be új hatástanulmányt, a környezetvédelmi ügynökség új igazgatója azonban tegnapi dátummal kibocsátotta az építkezés környezetvédelmi engedélyét.

Kovács Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke a Transindexnek elmondta: egyetlen lehetőségük az építkezés további engedélyezésének leállítására az maradt, hogy pert indítsanak a Kolozs megyei környezetvédelmi ügynökség ellen – amit meg is fognak tenni. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS