2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kézdivásárhelyen is lefestették az egyik magyar feliratot

2009. szeptember 24. 13:19, utolsó frissítés: 13:21

Kézdivásárhelyen ismeretlenek lefestették a magyar feliratot a város egyik kétnyelvű helységnévtábláján.

Rácz Károly polgármester elképzelhetőnek tartja, hogy megtorlásról van szó az autonómia érdekében tett erőfeszítések miatt. „Az sem zárható ki, hogy csupán egy nacionalista csoportról van szó, amely településről településre jár, és így fejezi ki a magyarság iránti gyűlöletét” – mondta.

A polgármester azonban hozzáfűzte: Kézdivásárhelyen még nem volt példa arra, hogy a kétnyelvű tábla magyar feliratát festékkel áthúzzák.

„Nem szeretnénk, ha ez szokássá válna ebben a városban” – így Rácz. Megállapította, hogy általában rendezett a viszony Kézdivásárhelyen a magyarság és a mindössze nyolc százalékot kitevő románok között.

„Nyugodt a hangulat a városban, az emberek elsősorban megélhetési problémáikat próbálják megoldani, nem a nemzetiségi kérdéssel foglalkoznak” - mondta.

A polgármester közölte, hogy feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen elkövető ellen, közvagyon rongálása miatt. A táblát megpróbálják letisztítani, s ha nem sikerül, kicserélik – tette hozzá.

Néhány héttel ezelőtt Sepsiszentgyörgyön történt hasonló eset. Antal Árpád polgármester szerint a provokáció összefüggésben állhat a székely önkormányzati nagygyűléssel, amelyen a székelyföldi magyar önkormányzati tisztségviselők hitet tettek az autonómia ügye mellett. A román nacionalisták megtorló lépését látta abban is, hogy betörtek az RMDSZ bukaresti székházába. Antal Árpád úgy vélte, a román szélsőségesek tettei csak rontják a román-magyar viszonyt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS