2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fidesz: az Orbán-Băsescu kapcsolat elősegíti a magyar és a román nép történelmi együttműködését

2009. december 08. 17:09, utolsó frissítés: 17:09

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerint ha Magyarországon jövőre Orbán Viktor vezetésével alakul kormány, a román és a magyar nép közös történelmében szinte példátlanul jó együttműködés veheti kezdetét.

Az ellenzéki képviselő keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: Orbán Viktor és Traian Băsescu ugyanahhoz az európai pártcsaládhoz, az Európai Néppárthoz tartoznak (szerk. megj.: Romániában az államfő nem lehet párttag, de Băsescu a demokrata párt elnökeként szerezte első mandátumát). Ez, valamint személyes jó viszonyuk a garancia arra, hogy, "amennyiben Magyarországon Orbán Viktor vezetésével alakul kormány, a két nép közös történelmében szinte példátlanul jó együttműködés veheti kezdetét" - fogalmaz a politikus.

Cser-Palkovics András szerint az Orbán Viktor és Traian Băsescu, illetve a Fidesz és a PD-L közötti szoros kapcsolat az élet minden területén jelentősen javíthatja a viszonyt a két nemzet, a két ország között, aminek, mint írja, első számú kedvezményezettjei az erdélyi magyarok lesznek.

Az ellenzéki képviselő azt követően küldte el közleményét az MTI-nek, hogy Csapody Miklós országgyűlési képviselő az MTI-nek azt nyilatkozta: a romániai elnökválasztás bebizonyította, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nemcsak a határon innen, de a határon túl is a magyarság megosztására "játszik".

Az MDF-es politikus azt mondta: az MDF felháborítónak tartja, hogy a Fidesz elnöke a politikai befolyását nem az erdélyi magyarság, hanem az "autonómia ellenes néppárti barátja", Traian Băsescu érdekében kamatoztatta. Csapody Miklós kiemelte: Orbán Viktor már a nyáron, Tusnádfürdőn Traian Băsescu mellett érvelt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Traian Băsescu nem támogatott eddig sem semmilyen kisebbségi autonómiatörekvést, és szerinte a jövőben sem fog. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS