2018. április 21. szombatKonrád
21°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbély, Kelemen és Videanu is állást foglalt Verespatak-ügyben

2009. december 23. 14:33, utolsó frissítés: 14:33

A jövendő Boc-kormány három miniszter-jelöltje – Borbély László, Kelemen Hunor és Adriean Videanu is nyilatkoztak a tegnapi parlamenti meghallgatásokon a verespataki aranykitermeléssel kapcsolatosan. A Roşia Montana Gold Corporation projektnek a jóváhagyási procedúráját még Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter függesztette fel 2008-ban.

Borbély László, a környezetvédelmi tárca élére jelölt politikus elmondta, hogy addig, amíg 101%-os bizonyossággal nem lehet tudni hogy a projekt nem lesz környezetszennyező, nem hagyja jóvá a kitermelést. Jelenleg szakértők vizsgálják a kérdést: az adatgyűjtés után döntünk – mondta Borbély.

A honatyák Kelemen Hunortól is megkérdezték, hogyan szándékozik lépni Verespatak ügyében. A kulturális tárca élére jelölt Kelemen azt mondta, nem fogja elsietni a projekt engedélyezését. Adriean Videanu gazdasági tárcavezető-jelölt a meghallgatáson megismételte azt a korábban hangoztatott véleményét, hogy zöld utat kellene adni a kitermelésnek, persze a környezetvédelmi intézkedések szigorú betartásával.

Videanu kiemelte, a befektetés munkahelyeket teremt majd, amire nagy szükség van a jelenlegi helyzetben. Továbbá az ország jelenleg nem használja ki altalajkincseit, és emiatt nagy értékben kényszerül importálni ezeket az anyagokat. (hotnews.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS