2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cáfolja Olosz az ANI összeférhetetlenségre vonatkozó vádjait

2010. február 18. 13:37, utolsó frissítés: 13:44

„Nincs szó összeférhetetlenségről, a vádak nem állnak meg a lábukon” – jelentette ki a Transindexnek Olosz Gergely képviselőházi RMDSZ-frakcióvezető azokra a kifogásolásokra reagálva, amelyeket az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) fogalmazott meg ellene.

A parlamentnek elküldött dokumentumban az ANI két esetben is hivatalbeli összeférhetetlenséggel vádolja Oloszt. Az egyik vád szerint a politikus úgy tölti be a képviselői tisztséget, hogy közben ügyvezetője a Biolact nevű mezőgazdasági szövetkezetnek. Az ANI további vádjai szerint 2007. május 29. és június 14. között is fennállt az összeférhetetlenségi állapot, mivel Olosz az akkori Országos Gázszabályzó Hatóság, azóta Országos Energiaszabályzó Hatósággá (ANRE) átszervezett állami intézmény vezetői tisztségének az elvállalása után 16 napig továbbra is az általa korábban vezetett Országos Urántársaság élén maradt. Az ANI ugyanakkor Olosz vagyon- és érdekbevallási nyilatkozatával is elégedetlen, a dokumentumokat hiányosnak és a valóságnak meg nem felelőnek nevezte.

Olosz kérdésünkre válaszolva elmondta, az ANI mindhárom vádja megalapozatlan: a Biolact nem vállalkozás, hanem termelőszövetkezet, amely nem a cégtörvény alapján jött létre, így még akkor sem léphetne fel az összeférhetetlenségi állapot, ha a tagságról nem mondott volna le ezelőtt másfél évvel. Céges érdekeltsége nincs, hiszen 5 évvel ezelőtt adta el egy cégben birtokolt részvényeit, egy másikból még korábban kilépett. Állításait egy, a Kovászna megyei cégbíróságtól kikért dokumentummal tudja igazolni, erre az iratra hivatkozott az érdekbevallási nyilatkozatában is, tehát nem érti, mire gondol az ANI, amikor azzal vádolja, hogy hiányosan, illetve a valóságnak meg nem felelő módon töltötte ki.

Ami az Országos Urántársaság és az Országos Energiaszabályzó Hatóság vezetői tisztségének egyidejűleg történő betöltését illeti, Olosz elmondta, az ANI valószínűleg figyelmetlenül olvasta el a törvényt, amely 30 napos türelmi időt engedélyez a folyó ügyek elvégzésére és a vezetőségi tisztségnek az átadására. A két állami intézmény közötti váltásakor ehhez képes csak 16 nap telt el, tehát nem járt le a törvényes időszak.

Olosz még elmondta, nyugodtan áll a kivizsgálás elébe, sőt ő maga kérte a parlament Állandó Bizottságától, hogy küldjék el az ANI vádiratát a jogi bizottsághoz, ahhoz, hogy lehetősége legyen megvédeni álláspontját. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS