2019. július 16. keddValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak egy napig tartott a fővárosi közszállítók sztrájkja

2010. április 02. 10:12, utolsó frissítés: 10:12

Tegnap este felfüggesztették a sztrájkot a bukaresti autóbusz- és villamosvezetők, miután közel egy napig nem lehetett a fővárosban autóbusszal, trolival vagy villamossal utazni.

A közszállítási eszközök vezetői spontán sztrájkot hirdettek, miután úgy értesültek, hogy idén kisebb lesz a fizetésük. Estére viszont megállapodott a fővárosi önkormányzat és a sztrájkolók, így nem levonják, hanem átlagban 170 lejjel emelik a fizetéseket a bukaresti közszállítási vállalatnál.

A sztrájkban mintegy kétezer bukaresti autóbusz-, trolibusz- és villamosvezető vett részt, gyakorlatilag megbénítva a közlekedést. A RATB kezelésében naponta több mint 1 300 jármű közlekedik a fővárosban.

A RATB illetékesei tegnap törvénytelennek minősítették a be nem jelentett és a szakszervezetek által sem szentesített munkabeszüntetést. Vasile Petrariu, a RATB szakszervezetének vezetője felhívta a figyelmet, hogy a spontán sztrájkolók megalapozatlanul, hallomásokra alapozva léptek akcióba.

Elmagyarázta: a cég idei költségvetése nem haladja meg a 2008-ast, ami kétségtelenül 55 millió lejes deficitet jelent. A dolgozók nagy része ezért fél attól, hogy fizetésük csökkenni fog, és tömeges elbocsátások lesznek. A szakszervezeti vezető azonban felhívta a figyelmet: eddig nem csökkentek a fizetések, késedelmet sem szenvedett a folyósításuk.

A buszvezetők közül kora délelőtt mintegy ötszáz lépett "spontán" sztrájkba, de meggyőzték a vállalat több más dolgozóját is, így gyakorlatilag nemcsak a járművezetők, hanem a kiszolgáló személyzet tagjai is, például a kalauzok és a villanyszerelők is csatlakoztak a megmozduláshoz. A munkabeszüntetők követelései között a bérek újratárgyalása, a nyolc órás munkaidő hat órára csökkentése, valamint különböző - például az ünnepnapokra járó - pótlékok megadása szerepelt, ezen kívül követelték a nyugdíjkorhatár 58 évre csökkentését is. (erdély fm, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS