2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hamarosan minden csecsemő megkaphatja a tuberkulózis elleni védőoltást

2010. április 29. 19:16, utolsó frissítés: 19:16

25.000 dózis tuberkulózis elleni oltás érkezett ma Romániába, és négy-öt héten belül minden gyereknek biztosított lesz az oltóanyag – jelentette be Cseke Attila egészségügyi miniszter Bukarestben tartott mai sajtótájékoztatóján.

A szaktárcavezető elmondta, a Magyarország Egészségügyi Minisztériumán keresztül érkezett adományból Arad, Bihar és Temes megyében oltják be a február óta született gyerekeket, akik nem kaphatták meg a tuberkulózis elleni védőoltást. Az ország többi részében is hamaqrosan megoldódik az ellátás: ennek ügyében az Egészségügyi Minisztérium tárgyalásokat folytat az UNICEF-fel.

"Köszönöm ezúton is a magyarországi kollégák segítségét, így a határ menti együttműködési megállapodások értelmében, ezekben a megyékben megoldódott az ellátás. Ami a többi megyét illeti, az UNICEF-fel egymillió dózisról folynak a tárgyalások, ez a mennyiség várhatóan négy-öt hét múlva érkezik meg, tehát akkor beolthatunk minden február óta született gyereket – hangsúlyozta Cseke Attila, hozzátéve, hogy a vakcina nem lesz drágább, mint a hazai gyártású.

A vakcina-ellátásban annak következtében keletkezett hiány, hogy az Országos Gyógyszerügynökség februárban felfüggesztette a kizárólagos belföldi gyártó, a Cantacuzino Járványtani Intézet gyártási engedélyét, technikai hiányosságok miatt.

A miniszter elmondta, a Cantacuzino Intézetet továbbra is stratégiai fontosságú országos intézménynek tekinti, amelyben újraindul az oltóanyagok gyártása, miután eleget tettek a korszerűsítési feltételeknek.

A tuberkulózis elleni oltást tízhónapos korukig kaphatják meg a csecsemők ingyenes, az országos programban biztosított oltások között. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS