2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marosvásárhely: nem állíthatnak szobrot a tömegbe lövető Gușă tábornoknak

2010. június 17. 14:50, utolsó frissítés: 14:50

A Maros megyei törvényszék közigazgatási tanácsa helyt adott Tőkés László európai parlamenti képviselő panaszának, és megsemmisítette a marosvásárhelyi tanács döntését, amely szerint szobrot állítanának Stefan Gușă volt tábornoknak, az 1989-es temesvári felkelés egyik vérbefojtójának - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t Kincses Előd.

A perrel foglalkozó ügyvéd emlékeztetett: Temesváron az 1989-es felkelés idején 73 ember vesztette életét, miután a román hadsereg Nicolae Ceaușescu parancsára a tömegbe lövetett. A felkelés megtorlására kivezényelt legmagasabb rangú katonatiszt éppen a vezérkari főnöki tisztséget betöltő Gușă volt. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolt tábornok ellen az eljárást halála után beszüntették. Gușă társait, Victor Athanasie Stănculescu és Mihai Chițac tábornokokat 15-15 év szabadságvesztésre ítélték.

A volt vezérkari főnök személye azonban tavaly szeptemberben még begyógyítatlan sebeket tépett fel. A marosvásárhelyi önkormányzat ugyanis akkor egyöntetűen megszavazta, hogy Gușának szobrot állítsanak a városban.

A helyi román és magyar önkormányzati képviselők ugyanis megegyeztek, hogy Gușă tábornok mellett Sütő András írónak is szobrot állítanak. Az RMDSZ képviselői azonban utólag belátták, hogy hiba volt megszavazni a Gușă-szobor felállítását, de a tanácsi határozatot nem tudták már visszavonatni.

Emiatt Kincses Előd december 7-én Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének, az egykori temesvári események legmeghatározóbb személyiségének a képviseletében megtámadta a városi tanács határozatát, kérve annak megsemmisítését.

Hosszas huzavona után most végre megszületett a kedvező döntés: a Maros megyei törvényszék közigazgatási tanácsa helyt adott a panasznak, és megsemmisítette a Gușă szobor felállítására vonatkozó tanácsi határozat - mondta az MTI-nek Kincses Előd.

Hozzáfűzte, hogy a döntés még nem jogerős, a városi tanácsnak joga van fellebbezni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS