2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bepereli a tanfelügyelőségeket a tanügyi szakszervezet

2010. szeptember 01. 19:05, utolsó frissítés: 19:07

Szeptember elsejétől több száz tanügyi alkalmazottat bocsátanak el, emiatt a Szabad Tangyügyi Szakszervezetek Föderációja (FSLI) bepereli a megyei tanfelügyelőségeket. A nem oktatással foglalkozó tanügyi dolgozókat az oktatási minisztérium rendelete alapján menesztették mától. A szaktárca szerint a költségvetési megszorítások miatt volt szükség a több száz adminisztrátor, titkár, gépkocsivezető, kapus, tűzvédelmi szakember, takarítónő és könyvtáros elbocsátására.

A szakszervezet tiltakozik a lépés ellen, mondván, a tanároknak kell majd átvenni az elbocsátott személyzet feladatait, anélkül hogy ezért külön megfizetnék, és ez megalázó. Nemcsak az iskolákban folyó munka látja ennek kárát, hanem nőni fog a munkanélküliek száma is, tették hozzá közleményükben. Az elbocsátásoknál ráadásul nem tartották tiszteletben az országos kollektív munkaszerződés előírásait, amely 20 napos felmondási időt ír elő, de még a munkatörvénykönyv által előírt 15 napos felmondási időt sem tartja tiszteletben.

A felsőoktatásban is 400 takarító, kapus vagy szakács állását szüntették meg. A szakszervezetek szerint ez az egyetemi autonómia megsértését jelenti. (hotnews/mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS