2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ ellenzi a kivándorlást segítõ ösztöndíjakat

2003. január 27. 09:53, utolsó frissítés: 2003. április 02. 01:47

Az RMDSZ ellenzi, hogy Magyarország az egyetemi ösztöndíjakkal az erdélyi magyar fiatalok magyarországi kivándorlását segíti -- fogalmazódott meg az RMDSZ Szövetségi Egyeztetõ Tanácsának (SZET) kolozsvári ülésén. A romániai magyar egyházakat, szakmai és civil szervezetek tömörítõ testület szombati ülésén az Erdélyi Magyar Ösztöndíjtanács vetette fel, hogy a magyar Oktatás Minisztérium határon túli magyarok fõosztálya tervezetet készített, amelynek értelmében magyarországi érettségivel is pályázhatnak anyaországi egyetemi ösztöndíjra a következõ tanévtõl azok a határon túli diákok, akik középiskolai tanulmányaikat a 2000-2001-es tanév elõtt kezdték magyarországi középiskolában.

Magyarország ezzel gyakorlatilag tágra nyitja kapuit a határon túli magyar diákok elõtt. A rendelkezés az erdélyi magyar fiatalok kiáramlásának felgyorsulását idézheti elõ -- jelentette ki az Erdélyi Magyar Ösztöndíjtanács képviseletében Szõcs Judit, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) alelnöke. Szõcs Judit emlékeztetett arra, hogy jelenleg is több mint háromezer erdélyi magyar diák tanul magyarországi középiskolákban. Véleménye szerint ez a szám most növekedni fog.

Az ösztöndíjrendszer módosítási tervezetérõl az Erdélyi Magyar Ösztöndíjtanács az elmúlt napokban kapott tájékoztatást. A kolozsvári ülésen az a vélemény fogalmazódott meg, hogy az elképzelés egyértelmûen ellentmond annak az elvnek, miszerint a magyar kormány a határon túli magyarok szülõföldön való maradását és boldogulását kívánja segíteni.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke hozzászólásában leszögezte: az nem akadályozható meg, hogy valaki önerõbõl Magyarországon tanítassa gyermekét. Ezt a jelenséget azonban nem támogatni kell, mint ez Magyarországon történik. A román határ menti magyarországi iskolákba szó szerint verbuválják Erdélybõl a gyermekeket, hogy az iskolákat fenntartásához szükséges állami támogatást megszerezzék -- mondta.

Az RMDSZ elnöke szerint csupán abban az esetben támogatható a határon túli magyarok anyaországi képzése, ha ez olyan szakmák esetében történik, amely szakmát a határon túli magyar fiatal a szülõföldön maradva nem sajátíthatja el anyanyelvén. Nagy F. István, az RMDSZ oktatási kérdésekért felelõs alelnöke elmondta, hogy a magyar oktatási tárca nem konzultált a romániai magyarokat képviselõ szövetséggel az új elképzelésrõl. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS