2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alapos változtatáson esett át az oktatási törvény a szenátusban

2010. november 09. 17:02, utolsó frissítés: 17:02

12 éves lesz a kötelező oktatás, 12 osztályig néhány tantárgy esetében csak minősítést kapnak a diákok, a humán profilon a történelem érettségi tantárgy lesz, a középiskolai oktatás profiltól függetlenül pedig négy évesre csökken, ha a szenátus elfogadja szakbizottsága által az oktatási törvényen eszközölt módosításokat. A kormány által kidolgozott oktatási törvény módosításához a PDL és az RMDSZ szenátorai is hozzájárultak.

A bizottság tagjai a 330 cikkelyből 105-öt futottak át, a héten ismét összeülnek, hogy a többi cikkelyt is megtárgyalják.

A kormány által kidolgozott verzió szerint jövőtől 10 osztály lett volna kötelező, azonban a szenátusban módosított verzió szerint 12 évig kell a diákoknak iskolába járniuk. A 12 évesre nyúló kötelező oktatás magába foglalja az óvodai felkészítő csoportot, az elemi oktatást, a gimnáziumot és a líceumot vagy szakiskolát.

Noha a kormány elképzelése szerint minősítést csupán az elemiseknek kellett volna kapniuk, a szakbizottság úgy gondolta, hogy néhány tantárgyból - például testnevelésből, zenéből, rajzból és vallásból - 12 osztályig meg lehet tartani ezt az osztályozási rendszert.

A szakbizottság többek között azt is eldöntötte, hogy a diákok négy évig járjanak középiskolába, függetlenül attól, hogy műszaki, elméleti vagy tehetséggondozó szakoktatásban részesülnek.

Az érettségire vonatkozó szabályozással sem értettek egyet az oktatási bizottság tagjai. Arra kényszerítenék a humán profilú és elméleti oktatásban résztvevő diákokat, hogy történelemből is érettségizzenek. A szenátusba eljutott törvénytervezet szerint egyébként a diákok választhattak volna a földrajz és a történelem között.

A szakbizottság tagjai továbbá úgy gondolták, hogy a kutatásra nem elég a GDP 1%-a, ezért úgy döntöttek, hogy az állami költségvetés 1%-át és még kétszer ekkora összeget egyéb forrásokból utaljanak ki.

A szakbizottságnak két hete van arra, hogy az oktatási törvényt a szenátusba juttassa - ezt a határidőt az RMDSZ szabta meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS