2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miért alkotmányellenes az oktatási törvény elfogadása? Az Alkotmánybíróság indokol

2010. november 12. 12:44, utolsó frissítés: 13:39

Nyilvánosságra hozta az Alkotmánybíróság (CCR) az oktatási törvény kapcsán hozott döntésének indoklását. A CCR szerint nem indokolt a felelősségvállalás, amely egyébként konfliktust generált a szenátus és a kormány között. Emellett az indoklásban azt is megjegyzik, hogy az oktatási törvény elfogadása nem prioritás.

Az Alkotmánybíróság rámutat: az Alkotmány értelmében a kormányzati felelősségvállalás kivételes jellege van. A törvényalkotásnak ez az egyszerűsített módja olyan szélsőséges esetekben alkalmazható, amikor a törvénytervezet nem léptethető életbe rendes vagy sürgősségi eljárással, vagy a parlament politikai felépítése nem teszi lehetővé az elfogadását. Továbbá a felelősségvállalás olyan esetben indokolt, ha a törvény alkalmazása rendkívül sürgős - ezzel szemben a tanügyi törvénytervezet rendelkezései csupán a 2011-2012-es tanévtől lépnének érvénybe.

Az Alkotmánybíróság ugyanakkor kijelenti, nem elfogadható a kormánynak az az indoklása, mely szerint azért vállal felelősséget az oktatási törvényért, mert ezt a szenátusban blokkolják. A testület megjegyzi, az Alkotmányban nem szerepel határidő egy törvénytervezet megvitatására vonatkozóan. Továbbá a kormány nem kérte a tervezet sürgősségi rendszerben történő elfogadását sem a szenátustól.

Az Alkotmánybíróság megállapítja: a kormány és a parlament között alkotmányjogi konfliktust idézett elő az oktatási törvény felelősségvállalással történő elfogadása. A kormány ugyanis az alkotmányos keretet figyelmen kívül hagyva egy olyan hatáskört tulajdonított magának, amely révén a parlament törvényhozó hatáskörét csorbította.

Az Alkotmánybíróság közölte: nem áll módjukban kötelezni a kormányt, hogy mondjon le a felelősségvállalási eljárásról, mivel ez meghaladja a taláros testület hatáskörét, és a helyzetre a konfliktusban lévő közhatóságoknak kell megoldást találniuk. (hotnews/realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS