2018. június 20. szerdaRafael
20°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magyar kormány együttműködési megállapodást kötött az EMNT-vel

2010. november 25. 10:22, utolsó frissítés: 10:22

Az egyszerűsített honosítás végrehajtásához kapcsolódó együttműködési megállapodást kötött a magyar Külügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács; a szerdán Budapesten aláírt megállapodás keretében az úgynevezett Erdélyi Demokrácia Központok hálózata ingyen fogja segíteni a külhoni magyarok tájékoztatását.

Németh Zsolt külügyi államtitkár a megállapodást mérföldkőnek nevezte a kettős állampolgárság megadásának folyamatában.

Kifejtette: az együttműködés keretében - amelynek ötlete Tőkés Lászlótól, az EMNT elnökétől származik - az Erdélyi Demokrácia Központok révén tájékoztató irodahálózat jön létre azzal a céllal, hogy segítsék a külhoni magyarok eligazodását, felvilágosítást nyújtsanak számukra.

Az államtitkár hangsúlyozta: az új polgári kormány komoly nemzetpolitikai intézkedéseinek sorában az elsők között volt a kettős állampolgárságról szóló jogszabály. Elmondta, közeledik január 1-je, a törvény hatályba lépésének időpontja, és öles léptekkel halad a magyar államigazgatás a törvény végrehajtási feltételeinek megteremtésében. A Külügyminisztérium a konzuli szolgálattal, illetve a külképviseleti hálózattal vállal oroszlánrészt ebben a munkában, "azon dolgozunk, hogy egy akadálytalanul, jól működő rendszer jöjjön létre" - tette hozzá.

Németh Zsolt elmondta: a külügyi és a közigazgatási tárca vállalja, hogy ingyen kiképzi az erdélyi hálózat munkatársait, akik ugyancsak ingyen végzik majd tájékoztató munkájukat. Ez nagy könnyebbséget fog jelenteni az erdélyi magyaroknak, hiszen a demokrácia központokon keresztül megkapják majd a szükséges információkat ahhoz, hogy teljes dossziéval jelenhessenek meg a magyar külképviseleteken - fejtette ki.

A megállapodást az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács részéről Toró T. Tibor ügyvezető elnök látta el kézjegyével. Elmondta: nagyon szívesen ajánlották fel segítségüket a könnyített eljárással történő honosítás felgyorsítására. Kifejtette, azt szeretnék elérni, hogy a honosítási ügyintézés minél barátságosabb és zökkenőmentesebb legyen. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által működtetett demokrácia központok hálózatában 20 irodát szeretnének működtetni Erdély-szerte, jelenleg 60 ember vesz részt a munkában, és további 60-at szeretnének bevonni, több száz önkéntes is segíteni fog - tájékoztatott.

A megállapodást szintén aláírta Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Wetzel Tamás, az állampolgársági törvény módosításának végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

A helyettes államtitkár kiemelte: az egyszerűsített honosításról szóló törvény gyakorlati megvalósításában a magyar államigazgatás sok nehézségbe ütközött, "rájöttünk, hogy sok szempontból kevesek vagyunk a feladathoz". Hangsúlyozta, hogy összefogás jött létre, "nem vagyunk egyedül (...) határon túl is tudunk találni olyan partnereket, akikkel együtt tudunk működni".

A miniszteri biztos úgy fogalmazott, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás "hatalmas tömegeket" fog megmozgatni. Úgy becsülte, akár 50-70-szeresére növekedhet a kérelmek száma, az első évben 250-400 ezren jelentkezhetnek.

Németh Zsolt az MTI kérdésére elmondta: a magyar kormány nyitott arra, hogy a megkötött megállapodás mintájára - megfelelő igény és partner esetén - hasonló együttműködést alakítson ki a többi határon túli magyar területen is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS