2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunor január 22-ét javasolta a Mátyás-szobor újraavatására

2010. december 08. 10:38, utolsó frissítés: 10:38

Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter január 22-ét, a Magyar Kultúra napját javasolja a kolozsvári Mátyás szobor felavatására. Indoklása szerint ez lenne az az időpont, amely a legmegfelelőbb Fadrusz János nemrégiben restaurált művének az átadására.

„A Himnusz ünnepe az értékteremtés ünnepe is. Azt az alkotómunkát kell értékelnünk, amely megtartja közösségünket, továbbélteti anyanyelvünket, és amelynek köszönhetően környezetünk folyamatosan alakul, változik, gazdagabb és színesebb. A kolozsvári Mátyás szobor a város szívében, megújult fényben uralja a teret és arra emlékeztet, hogy a kultúra azé, aki folyamatos gonddal műveli, tiszteli, és azé, aki tudja: naponta kell tennie azért, hogy örökségünk ne vesszen feledésbe, a közöny homálya, pora ne lepje be.” – fogalmazott Kelemen Hunor. Hozzátette, „amit a közélet más területein kínkeservesen tudunk megértetni, elfogadtatni, megismertetni – értékeinket, műkincseinket, hagyományainkat, szimbólumainkat és ünnepeinket – az a kultúra területének sajátja, többletértéke” - így Kelemen.

A kulturális és örökségvédelmi miniszter a továbbiakban egyeztet az időpontról a magyar féllel illetve a kolozsvári önkormányzattal annak reményében, hogy a javasolt nap és annak jelentése megfelelő lesz a Mátyás szobor avatására minden fél számára. A Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium 1 millió 500 ezer lejjel támogatja a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport helyreállítási munkálatait.

Kelemen Hunor ez év november elején személyesen tájékozódott a helyreállítási munkálatokról Kolozsváron. Mint ismeretes, a román és a magyar kormány egyenlő arányban vállalta a szobor restaurálásának költségeit, erről először a 2006-os román-magyar kormányülésen tárgyaltak, az akkor kötött egyezmény arról szólt, hogy közösen újítja fel a két ország a Kolozsvár jelképeként ismert Mátyás-szobrot, 2008 novemberében pedig aláírták a teljes restaurálásáról szóló megállapodást. A szobor öt bronzalakjának restaurálási munkáit Kolozsi Tibor kolozsvári szobrászművész vezette. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS