2018. aug. 15. szerdaMária
19°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvár: tiltakozási akció zajlik ma a Patarétre történt kiköltöztetés ellen

2011. január 19. 10:41, utolsó frissítés: 15:34

A kolozsvári Coastei utcai családoknak a város szeméttelepe közelébe törtét elköltöztetése miatt tiltakozási akciót szervez az Amare Prahla Egyesület és számos más, az ügyet felkaroló roma jogvédelmi és nem roma ügyekkel foglalkozó civil szervezet.

A megmozdulásra ma 14 órakor kerül sor a kolozsvári Béke téren. A tiltakozók nemtetszésüket fogják kifejezni a helyi hatóságok által megvalósított Szociális lakások a Pataréten című projekttel kapcsolatosan, és tisztességes, a városban levő lakásokat kérnek az érintetteknek. Szerintük a Patarétre egy hónappal korábban kiköltöztetett családok szegregáció áldozatai, és félő, hogy a polgármesteri hivatal intézkedései következtében gettó alakul ki a szeméttelep közelében.

A felvonulók követelni fogják, hogy a helyi hatóságok - akik korábban elzárkóztak a párbeszédtől - fogadják az elköltöztetettek képviselőit.

A mai tiltakozást kezdeményezők továbbá felhívják a figyelmet az embertelen lakáskörülményekre: a szeméttelep nem az egyetlen szennyezés-forrás, a szükséglakások közvetlen szomszédságában található a helyi gyógyszergyár vegyi tározója is. Emellett a Patarétre költöztetett családok nehezen férhetnek hozzá a tömegszállítási eszközökhöz, a legközelebbi buszmegállóig több kilométert kell gyalogolniuk, így nehezen jutnak el az iskolába és a munkahelyekre.

A tiltakozási akció szlogenje a Roma vagyok és méltóságteljes életet szeretnék élni szlogen égisze alatt zajlik. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS