2019. május 27. hétfőHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Influenza: nincs járvány, csak elszórt esetek

2011. február 01. 11:38, utolsó frissítés: 11:38

Romániában nincs influenza-járvány – állapították meg az Egészségügyi Minisztérium járványügyi szakértői az epidemiológiai helyzet elemzése után. A szakemberek szerint, az európai helyzetet is figyelembe véve, az elkövetkező időszakban is a megbetegedések számának enyhe növekedése várható, amelyekben a domináns az A-H1N1 vírustörzs.

A járványügyi helyzet az influenza-esetek számának enyhe emelkedési tendenciáját mutatja, ami közepes intenzitású tevékenységet jelent. Az országban elszórtan jelentkeznek főleg A-H1N1, ritkábban B és A-H3N2 vírusos esetek, gócpontok Bukarestben, Iasi, Maros és Konstanca megyében alakultak ki. Ugyanakkor, a gyermekek esetében, megnövekedett a bakteriális és a vírusos és bakteriális tüdőgyulladásos esetek száma, főleg azért, mert a gyermekeket későn viszik orvoshoz.

Az eddigi adatok alapján elmondható, hogy minden szinten biztosított az orvosi ellátás, a megfigyelés és a megelőzés is megfelelően működik: idén télen eddig 1,2 millióan megkapták a szezonális influenza elleni oltást, amely mindhárom vírustörzset tartalmazza.

Az országos felügyeleti rendszer jelentése szerint az elmúlt héten, január 30-ig, a virózisok száma 26,1%-kal emelkedett. A fertőzések számának növekedését jelzi a háziorvosok jelentése, a kórházi beutalások számának növekedése (főleg a gyermekek esetében), valamint az is, hogy sokkal több gyermek hiányzott (főleg) a bölcsődékből, mint a megelőző héten.

Idén télen eddig 97 esetben igazolták a vírusfertőzést az ország 25 megyéjében és a fővárosban. Ebből 64 A-H1N1, 26 B, 2 A-H3N2 típusú fertőzés, további 5 esetében még nem állapították meg a virus-altörzset. Eddig 7 halálesetet okoztak a fertőzések: 2 Iasi megyében, 1-1 pedig Konstanca, Prahova, Szatmár, Szilágy és Beszterce-Naszód megyében. Az elhunytak közül négyen krónikus betegek és / vagy túlsúlyosak voltak, két esetben veszélyeztetett várandós nőkről van szó. Az egyetlen gyerek áldozat halálában közrejátszott a beutalásakor diagnosztizált súlyos hashártya-gyulladás.

Az egészségügyi rendszerben dolgozók értesítést kaptak arról, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a vírusfertőzéses betegek megfelelő szintű ellátására és azonnal jelentsék a súlyos eseteket.

Az Egészségügyi Minisztérium ismételten felhívja a lakosság figyelmét, hogy kerüljék a zsúfoltságot, különösen légúti fertőzés gyanúja esetén, és mielőbb forduljanak háziorvosukhoz. Használjanak egyszerhasználatos zsebkendőt, gyakran mossanak kezet, öltözzenek megfelelően és figyeljenek a minél változatosabb étrendre. (a minisztérium sajtóközleménye)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS