2018. október 16. keddGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbély: március közepétől újraindul a roncsautó program

2011. február 10. 17:35, utolsó frissítés: 17:35

Idén is folytatódik a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium roncsautó programja. Jelen pillanatban a Környezetvédelmi Alap szakemberei a pályázati kézikönyv utolsó simításain dolgoznak. Egy forgalomból kivont régi autó után továbbra is egy 3 800 lej értékű voucher jár. Új autó vásárlásakor a polgárok idén is összesen 3 értékjegyet válthatnak be – jelentette be Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter február 10-én bukaresti sajtóértekezlete alkalmával.

A program indulási időpontjával kapcsolatosan a miniszter elmondta: számításai szerint március közepe tájától lesznek leadhatóak a régi gépkocsik.

A Környezetvédelmi Alap idei költségvetésével kapcsolatosan Borbély kiemelte: 2009-hez képest tavaly kétszer több pénzt adtak környezetvédelemmel kapcsolatos befektetésekre, véleménye szerint idén is jó évük lesz, hiszen az Alap idei költségvetése 5 milliárd lej. Az idén induló új programok közül a miniszter a bicikliutak kiépítését szorgalmazó programot említette.

A Zöld Ház programmal kapcsolatosan Borbély László elmondta: tavaly július óta a polgárok összesen 18 ezer pályázati iratcsomót tettek le a Környezetvédelmi Alaphoz, ebből 10 ezret sikerült eddig kiértékelnünk. A kifizetett pályázatok száma jelenleg 2 ezer.

Remélhetőleg áprilisig befejeződik a tavalyi pályázati szesszió kifizetése, és áprilistól indulhat a 2011-es pályázati leadási szesszió. A 2011-re elkülönített keretösszeg 100 millió lej – emelte ki a miniszter.

A gépkocsik regisztrációs adójára vonatkozó perekkel kapcsolatosan Borbély László hangsúlyozta: a gépkocsik regisztrációs adójára vonatkozó kormányrendelet kidolgozásakor azt az uniós alapelvet vették figyelembe, mi szerint a környezetszennyezőnek fizetnie kell. Vannak hazai bíróságok, amelyek kikérték az Európai Bíróság véleményét is ez ügyben. Januárban Eleanor Sharpston uniós ügyvéd, az európai uniós tagországok adózási rendszerének szakértője arra a következtetésre jutott, hogy az általunk kért környezetvédelmi regisztrációs díj nem diszkriminatív.

Románia nem engedheti meg magának, hogy 722 000 000 lejt költsön a régi, szennyező autók kivételére a forgalomból, de ne hozzon intézkedéseket a külföldről behozandó régi, szennyező autók megállítása érdekében. Tavaly hazánkba 230 ezer autót hoztak be külföldről, ebből 130 ezer 10 évnél régebbi gépkocsi volt – mondta a miniszter. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS