2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elkezdődhet az őssejt-regiszter működtetése

2011. április 14. 10:24, utolsó frissítés: 10:24

Vérképzőszervi rosszindulatú betegségekben szenvedőknek jelenthet esélyt a kezelésre és valós gyógyulásra az országos őssejt-regiszter létrehozása. Ennek érdekében, szerdai ülésén a kormány jóváhagyta a 2009/760., a Regiszter létrehozására vonatkozó határozat módosítását.

A Regiszter önálló jogi személyiséggel működik, az Egészségügyi Minisztérium alárendeltségében, állami költségvetési és saját bevételekből történő finanszírozással. Idei költségvetése 1,5 millió lej.

Az új intézmény célja az őssejt-adományozás és az önkéntes adományozók regiszterébe való felvétel népszerűsítése, hogy ezáltal könnyeben találhassanak kompatibilis donort azoknak, akiknek csontvelő-átültetésre van szüksége. Az önkéntes donorok toborzása országszerte a vérközpontokon keresztül történik, és ugyanott, valamint a bukaresti Fundeni Intézet laboratóriumaiban végzik el a donorok tesztelését és kategorizálását is, illetve a kompatibilitás megállapítását. A sejtlevételt a donoroktól az erre akkreditált intézmények osztályain végzik majd el.

Romániában, regiszter (országos nyilvántartás) hiányában jelenleg csekély az esélye annak, hogy kompatibilis donort találjanak a rosszindulatú vérképzőszervi betegségben szenvedőknek, akiknél nincs lehetőség saját sejtek visszaültetésére és akiknek rokonai között nincs alkalmas donor. Ezeken a pácienseken segíthet annak az adatbázisnak a létrehozása, amelyben szerepelnek mindazok, akik önként jelentkeznek donornak, ezáltal lehetővé téve sokuknak a belföldi gyógyítást is, ami jelentősen kisebb kiadást jelent a rendszernek és a páciensnek egyaránt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS