2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A rendőrség szerint fémtolvajok rongálhatták meg Wass Albert síremlékét

2011. április 14. 17:10, utolsó frissítés: 17:10

A rendőrség nyomozást indított Wass Albert marosvécsi síremlékének megrongálása ügyében - közölte csütörtökön az MTI-vel Livia Popa, a Maros megyei rendőrparancsnokság szóvivője.

A szóvivő elmondta: a rendőrséghez feljelentés érkezett arról, hogy a síremlékről eltűnt egy bronz emlékplakett. A rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. A szóvivő szerint a nyomozás fő iránya az, hogy a tíz kilogramm súlyú emléktáblát fémtolvajok lophatták el értékesítés céljából.

A Kemény-kastély egyik tulajdonosa, Nagy Kemény Géza szerda este jelezte az MTI-nek, hogy a kastélyuk kertjében lévő síremléket megrongálták. Elmondása szerint a kő síremlékről ismeretlenek lecsavarozták és elvitték az író portréját ábrázoló, Hunyadi László szobrász által készített bronz emlékplakettet.
A rendőrségen Barta József holtmarosi pap, a Wass Albert alapítvány egyik alapítója tett feljelentést.

A bűncselekményről a helyi rendőrség értesítette Nagy Kemény Gézát, akivel közölték azonban nem tudott azonnal a helyszínre utazni. A rendőrök azt mondták neki: lopás vagy garázdaság történt, esetleg sírgyalázásról van szó.

Utóbbi lehetőségére utal szerinte, hogy az elkövetők "lepattintották" az Erdélyi Helikon íróinak emlékére tavalyelőtt állított kopjafa márványtábláját is, és a fényképeken látszik, hogy a nemzeti szalagok és más "nemzeti jellegű dolgok a földre vannak dobva". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS