2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Anyagilag is támogatná erdélyi várak felújítását Károly herceg

2011. május 21. 12:04, utolsó frissítés: 12:04

A helyi hagyományok megőrzéséről tárgyalt pénteken Bukarestben Károly herceg brit trónörökös, aki ötnapos romániai látogatásának befejezéseként Traian Basescu államfővel és Emil Boc miniszterelnökkel is találkozott.

Az Agerpres hírügynökség szerint a találkozón Boc bemutatta a hercegnek a fenntartható fejlesztésre és a hagyományok megőrzésére vonatkozó kormányterveket.

A tárgyalásokon szó esett az erdélyi középkori erődítmények és várak restaurálásának fontosságáról, külön is beszéltek a segesvári és a kőhalmi (Rupea) várak helyzetéről. A Mediafax hírügynökség szerint a brit királyi család tagja felajánlotta, hogy a védnöksége alatt működő alapítványok anyagilag is támogathatják a felújítási munkálatokat.

A herceg kifejtette a miniszterelnöknek, hogy Erdélyben nagyon szép hagyományok élnek, de ezeket hatékonyabban kellene népszerűsíteni.

Károly herceg az elmúlt bő egy évtizedben különös érdeklődést mutatott Románia, főként Erdély iránt, saját bevallása szerint beleszeretett ebbe a régióba, ahol több birtokot megvásárolt. A védnöksége alatt működő Mihai Eminescu brit alapítvány több tucatnyi erdélyi szász falusi házat restaurált a hagyományos építészeti jegyek tiszteletben tartásával.

Ötnapos romániai látogatásán Károly herceg megtekintett egy tejfeldolgozó üzemet, felavatta Románia első biológiai szennyvíztisztítóját, és felkereste a székelyföldi Csíkdelne XV. századi római katolikus templomát. Ezen a településen kipróbálta a kaszálást, ami annyira megtetszett neki, hogy megkérte a helybélieket, küldjenek neki Nagy-Britanniába egy kaszát.

A herceg eltöltött két napot Kovászna megyei birtokán, Zalánpataka (Valea Zalanului) nevű kis eldugott településen is, ahol székelyföldi önkormányzati vezetőkkel találkozott. Utóbbiak egyebek között a székely hagyományokra hívták fel a trónörökös figyelmét. (mti, agerpres, mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS