2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Iorga-táblát el kell távolítani – így Szilágyi Mátyás főkonzul

2011. május 27. 14:57, utolsó frissítés: 15:10

A Mátyás-szoborcsoporton törvénytelenül elhelyezett, Nicolae Iorga-idézetet tartalmazó táblát el kell távolítani. E tekintetben a magyar fél egyetért a Kelemen Hunor által vezetett kulturális minisztérium álláspontjával – mondta el mai sajtótájékoztatóján Szilágyi Mátyás kolozsvári főkonzul. A diplomata szerint ez ügyben már megindult egy pozitív, partneri egyeztetés a román és a magyar külügyminisztériumok között, így megalapozott reménynek tűnik, hogy a táblát hamarosan eltávolítják.

A konzul elmondta még, hogy a Mátyás szoborcsoport restaurálási projektjének harmadik szereplője, a kolozsvári polgármesteri hivatal részéről egyelőre nem tapasztal nyitottságot és jóindulatot az ügy kezelésére. Szilágyi újságírói kérdésre elismerte, hogy még nem próbálta személyesen megkeresni Sorin Apostu polgármestert ebben az ügyben.

A sajtótájékoztató másik témája a napokban a város határában elhelyezett, ötnyelvű üdvözlőtáblák eltűnése volt. Szilágyi figyelmeztetett, az ilyen hírek jelentős mértékben képesek ellehetetleníteni a város európai kulturális főváros-pályázatának az esélyeit. Európában elementáris dolog, hogy az együtt élő nemzetek nyelve megjelenik a különféle feliratokon – mondta, hozzátéve: reméli, hogy ebben az ügyben is pozitív előremozdulás történik majd. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS