2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Németh Zsolt bekérette a külügyminisztériumba Románia magyarországi nagykövetét

2011. június 01. 10:21, utolsó frissítés: 10:37

Bekérette a Külügyminisztériumba Ireny Comaroschit, Románia magyarországi nagykövetét kedden Németh Zsolt; a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára aggodalmát fejezte ki a napokban Kolozsváron történtek miatt - tájékoztatta a tárca az MTI-t.

Az államtitkár a kolozsvári Mátyás-szoborra elhelyezett román felirat és trikolór szalag, valamint a bukaresti magyar nagykövet feltartóztatásának ügyét említette a diplomatának, s elmondta: ezek az események ellentétben állnak a két ország egyezményeivel, és ártanak a jószomszédi együttműködésnek - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Múlt hétfőn jelent meg a tavaly restaurált Mátyás-szoborcsoport előtt egy olyan bronztábla, amely a magyarok számára sértő, és ezért vitatott idézetet tartalmaz Nicolae Iorga román történésztől. Ez az idézet a következő: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult".

Egy nyugdíjas férfi kedden román nemzeti szalagot ragasztott a szoborcsoport talapzatára, két órával később a kolozsvári köztisztasági vállalat alkalmazottai eltávolították azt - adta hírül a Szabadság című napilap.

Ugyancsak tegnap a román külügyminisztériumba kérették a magyar nagykövetet, hogy tájékoztatást kérjenek tőle arról, miért ad otthont a brüsszeli Magyar Régiók Háza a székelyföldi irodának. A Hargita és Kovászna megyei önkormányzatok kezdeményezéseként megalakuló képviseleti irodát a nap folyamán nyitják meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS