2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leragasztották a Mátyás-szobor előtt levő Iorga-táblát

2011. július 19. 10:11, utolsó frissítés: 10:31

Négynyelvű műanyag táblával ragasztotta le Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság ügyvezető alelnöke és Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Ifjak elnöke a Mátyás szoborcsoport talapzata előtt levő, Nicolae Iorga idézetet tartalmazó bronztáblát. "Bár az ilyen jellegű tevékenység eddig nem tartozott a BKB profiljába, úgy gondoltuk, valakinek be kell lőnie a becsületgólt, ha már illetékes vezetőink tehetetlenek. A fedőfelirat nem sértő és nem offenzív - a román-magyar közös múltra tesz utalást" - írja közleményében az akciót felvállaló Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB).

A két aktivista a négy nyelven feliratozott műanyagtáblát hajnali 6.30 óra körül helyezte el. A tábla román, magyar, német és angol nyelven mutatja be a szoborcsoport négy mellékalakját. A táblát 8 óra környékén már eltávolították.

A tábla szövege: „A szobor mellékalakjai balról jobbra: Magyar Balázs és Kinizsi Pál hadvezérek, Báthori István erdélyi vajda és Szapolyai István, Bécs kormányzója. Ștefan cel Mare moldvai fejedelmet a Magyar Balázs által vezetett székely csapatok is támogatták a törökökkel vívott 1475-ös, győztes vászlói csatában.” (hírszerk.)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS