2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mátyás szobor: a kulturális tárca büntetőeljárást kezdeményez

2011. július 20. 10:06, utolsó frissítés: 10:06

Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter aláírta azt a hivatalos dokumentumot, amelyben kéri a büntetőeljárás elindítását a kolozsvári Mátyás szoborcsoport elé törvénytelenül kihelyezett bronztábla ügyében.

A feljelentést a kulturális tárca a kolozsvári ügyészséghez, Eugen Crisan főügyészhez küldte el. A dokumentum ismerteti az elmúlt időszak eseményeit: jelen pillanatban a kolozsvári Főtéren álló szoborcsoportot övező gyepen két tábla fekszik. A tervrajzban feltüntetett helyen a Nicolae Iorga idézetet tartalmazó bronztábla, amelyet ez év május 23-án helyeztek el, törvénytelenül. Ettől a táblától jobbra helyezkedik el a négy nyelvű tábla. Utóbbin román, magyar, német és angol nyelven a következő felirat szerepel: Mátyás király lovas szobra. Fadrusz János alkotása. Felavatták 1902. október 12-én. Ez az a tábla, amely szerepelt a szoborcsoport felújítási tervében, amelyet véleményezett az Országos Műemlékvédelmi Bizottság, és amelyet engedélyezett Kelemen Hunor tárcavezető.

Az ügyészségnek küldött feljelentésben a minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy a Iorga idézetet tartalmazó táblát műemlék- és építkezési engedély nélkül tették ki a Mátyás szoborcsoport elé, ami ellentmond a 422/2001-es műemlékvédelmi törvény 23. cikkelyébe foglaltaknak, mely szerint minden beavatkozás, amely egy műemléken történik, engedélyköteles.

A kulturális tárca ugyanakkor a Büntető Törvénykönyv 217. cikkelyére hivatkozva bűnvádi eljárás indítását kéri a tettesek ellen, az említett cikkely szerint a különleges művészeti, tudományos vagy történelmi értékkel bíró javak ellen elkövetett beavatkozás bűntettnek minősül és 1-től 10 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

A Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium eljuttatta a kolozsvári ügyészségre többek között az engedélyezett helyreállítási terv és az engedélyezett tábla kivonatát, és a kolozsvári Polgármesteri Hivatalnak eljuttatott átiratokat. (a minisztérium közleménye)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS