2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mátyás-szoborcsoport: többnyelvű matricákat ragasztottak a Iorga-táblára

2011. július 27. 09:42, utolsó frissítés: 12:16

Többnyelvű öntapadós matricákat ragasztott a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport előtti, Iorga-idézetet tartalmazó bronztáblára Landman Gábor, magyar származású holland állampolgár, az amszterdami székhelyű Európai Magyar Emberjogi Alapítvány Közép-Európa elnevezésű szervezet képviselője - számolt be a Krónika. „Hol marad a magyar felirat? Mi is itt élünk! Törvényadta jogunk van az anyanyelvünkhöz!” – állt az egyik matricán, míg a másikon „Európai törvények betartása most!” felirat volt olvasható magyarul, románul és angolul.

A közösségi rendőrség igazoltatta az emberjogi aktivistát, majd felszólította, hogy távolítsa el a matricákat a tábláról. Legutóbb egy héttel korábban került felirat a sok vitát kiváltó Iorga-idézetet tartalmazó táblára, akkor Hantz Péter, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) ügyvivő alelnöke és Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) alelnöke helyezett el műanyag táblát a bronzplaketten.

A Iorga-idézetet tartalmazó táblát május 23-án helyezték ki a szoborcsoport elé. A kulturális minisztérium dokumentumokkal bizonyította a tábla elhelyezésének törvénytelen jellegét, és felszólította a PDL-s Sorin Apostu polgármestert a tábla eltávolítására. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS