2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tüntetnének a Nép Megváltása székesegyház közpénzekből való finanszírozása miatt

2011. október 03. 11:35, utolsó frissítés: 11:35

A Román Humanista Társaság (AUR) a Facebookon szólított fel minden személyt, világnézeti vagy vallási meggyőződéstől függetlenül, hogy október ötödikén állampolgári minőségükben álljanak ki az állam és egyház szétválasztása mellett, és a parlament épülete előtt tiltakozzanak a Nép Megváltása székesegyház közpénzekből való finanszírozása ellen.

A társaság ugyanakkor felszólította Traian Băsescu államfőt, hogy hirdessen referendumot a Nép Megváltása katedrális közpénzből való támogatásáról. Az AUR törvényben szabályozná, hogy egyházakhoz, felekezetekhez és vallási közösségekhez tartozó állampolgárok adójából finanszírozzák a hitéleti tevékenységeket.

A társaság elfogadhatatlannak tartja, hogy a Nép Megváltása székesegyház felépítéséhez az állam az alkotmányt megkerülve egy 11 hektáros közterület ajándékozásával járult hozzá, valamint a beruházást Bukarest főpolgármesteri hivatala és a főváros 3-as körzetének polgármesteri hivatala 25 millió lejjel támogatta. A közpénzekből való finanszírozást le kell állítani, és a katedrális építését adományokból, magántőkéből kell folytatni - olvasható az AUR Facebook oldalán.

A Nép Megváltása székesegyház építési munkálatai 2011-ben kezdődtek, a beruházás költségei elérik a 200 millió eurót. Az ötezer férőhelyesre tervezett épület 125 méteres tornyával a parlament kupoláját is túlszárnyalná. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS