2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marosvásárhely: három egyetem összevonására tett javaslatot a prefektus

2011. október 05. 15:56, utolsó frissítés: 23:32

Három marosvásárhelyi felsőoktatási intézmény, a Petru Maior Állami Egyetem, a MOGYE és a Művészeti Egyetem összevonását javasolta Marius Paşcan Maros megyei prefektus, aki az orvosi egyetemen a magyar nyelvű oktatást hibáztatja amiatt, hogy az intézmény a romániai egyetemek rangsorolásakor csak második kategóriába került.

A prefektus a város polgármesterével, Dorin Floreával együtt megbeszélésre hívta a három felsőoktatási intézmény rektorát. A két elöljáró azt javasolta az egyetemi vezetőknek, hogy a három intézmény társuljon egyetemi konzorcium keretében, hiszen az új román oktatási törvény lehetővé teszi a kisebb egyetemek összevonását. A helyi vezetők szerint ugyanis a három egyetem már kapott hasonló megkeresést a kolozsvári és a iaşi-i hasonló profilú felsőoktatási intézményektől, de szerintük csökkenne a város presztízse és jelentősége, ha a marosvásárhelyiek a nagyobb városok egyetemeivel társulnának.

A prefektus és a polgármester szerint az egyetemi vezetők nyitottak voltak a javaslatra, a végső döntést az intézmények szenátusainak kell meghozniuk. Nagy Örs, a MOGYE rektorhelyettese szerint az orvosi egyetem szenátusa már tárgyalt az esetleges társulás kérdéséről, de akkor az az álláspont körvonalazódott, hogy csak azonos profilú egyetemekkel társulnának.

A prefektus ugyanakkor élesen bírálta az orvosi egyetem magyar oktatóinak döntését, akik hétfőn külön tanévnyitót tartottak, ezzel is hangot adva annak az igényüknek, hogy az orvosi egyetemen is létesüljön magyar tagozat. Pascan úgy véli, hogy a magyar oktatókat és diákokat semmilyen sérelem nem éri az egyetemen, s azzal vádolta meg a magyar nyelvű oktatást, hogy miatta került az egyetem a romániai egyetemek rangsorolásakor a második kategóriába.
A prefektus szerint az egyetem magyar tagozatáért tüntetni akarók álproblémát kreálnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS