2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A holokauszt áldozatairól emlékeztek meg Bukarestben

2011. október 12. 10:27, utolsó frissítés: 15:09

A romániai holokauszt áldozatairól emlékeztek meg kedden Bukarestben abból az alkalomból, hogy az országban hetven évvel ezelőtt kezdődött meg a zsidók deportálása.

Traian Băsescu államfő üzenetében kifejtette: ez a megemlékezés annak a szomorú történelmi múltnak a vállalása, amely a román zsidók Dnyeszteren túli területre való deportálásának kezdetét idézi fel, azt az időszakot, amikor embereket egy ideológia nevében áldoztak fel.

A romániai zsidó hitközségek szövetsége és az Elie Wiesel Intézet által szervezett megemlékezésen részt vett Izrael, az Egyesült Államok, Németország és Franciaország bukaresti nagykövete. Az amerikai nagykövet méltatta Románia törekvését, hogy szembenézzen saját múltjával.

Radu Ioanid, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum igazgatója üdvözölte, hogy a Boc-kormány két évvel ezelőtt emlékművet állíttatott Bukarestben a holokauszt áldozatainak emlékére. Ugyanakkor aláhúzta, hogy az antiszemitizmus és az egykori fasiszta vezetők kultusza még mindig jelen van Romániában, amelyet óva intett attól, hogy - mint mondta - Magyarország sorsára jusson, ahol a Jobbik parlamenti párt lett.

Ioanid szerint a romániai holokauszt nyomán 280 ezer román és ukrán zsidót deportáltak a Dnyeszteren túli területre, valamint 25 ezer romát is. Emlékeztetett, hogy az akkoriban Magyarországhoz tartozó Észak-Erdélyből 135 ezer zsidót szállítottak a haláltáborokba. A holokauszt áldozatairól szerdán a parlament képviselőházában is megemlékeznek.

Az országban hivatalosan 2004 óta szervezik meg ezt a megemlékezést. Akkor Ion Iliescu volt államfő által a romániai holokauszt vizsgálatára felkért nemzetközi bizottság megállapította: Románia polgári és katonai hatóságait 280-380 ezer romániai és ukrajnai zsidó haláláért terheli a felelősség. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS