2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A parlamentben szólalt fel Mihály király

2011. október 25. 11:58, utolsó frissítés: 11:58

“A korona nem a múlt szimbóluma, hanem a függetlenség egyedi képviselője, amely az állam történeti folytonosságát reprezentálja” - jelentette ki ma Mihály király a parlamentben, a kilencvenedik születésnapja alkalmából szervezett ünnepi ülésen. “Mindenekelőtt emlékezzünk azokra, akik az ország függetlenségéért életüket áldozták a különféle háborúkban. Nem lehet jövőnk a múlt tisztelete nélkül” - jelentette ki az egykori koronás fő, aki szerint a NATO és az EU csatlakozásra nem került volna sor a román törvényhozás 1989 utáni, a szabadságért és a demokráciáért végzett munkája nélkül.

A monarcha ugyanakkor szomorúságát is kifejezte amiatt, hogy két évtizeddel a demokráciához való visszatérés után az idősek és betegek megalázó helyzetekbe kényszerülnek. Hozzátette: Romániának infrastruktúrára van szüksége, a mezőgazdaság nem a múlt, hanem a jövő ágazata. “Családunk támogatja Románia alapvető érdekeit, a folytonosságot és országunk hagyományait” - hangsúlyozta Mihály király.

Zárszavában elmondta, a demokratikus intézményeket nem csak a törvények és az erkölcs vezérlik, hanem a kötelességtudat, a hazaszeretet és a hozzáértés jelentik a közélet alapelveit. “A holnap nem létezhet erkölcs, hit és emlékezet nélkül. Egy hosszú, sokszor szomorú eseményekkel teli életen át szolgáltam az országot. 84 évvel azután, hogy trónra léptem, elmondhatom, a szabadság és a demokrácia után a legfontosabb dolog a méltóság. A demokráciának a kormányzás művészetét kell gyarapítania. Csakis rajtunk múlik az ország jobbá tétele. A mai Romániát nem a szüleink hagyták ránk, hanem a gyerekeinktől kaptunk kölcsön”- zárta Mihály király.

Az uralkodó tiszteletére délután a bukaresti Nemzeti Operában díszelőadást tartanak, Mihály király az opera bejáratából üdvözli majd a bukarestieket. A fogadásra csaknem hetven uralkodó család tagját hívták meg. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS