2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bernády iskola-ügy: Csegzit hibáztatja a szülők akciócsoportja

2011. december 12. 16:55, utolsó frissítés: 17:44

Folytatódik a nyilatkozatháború a marosvásárhelyi 2-es számú általános iskola magyar diákjainak szülei és Csegzi Sándor alpolgármester között: a szülők újabb nyílt levélben vádolják Csegzit.

Az iskola dr. Bernády György egykori polgármester nevéről való elnevezéséért küzdő szülők mai nyílt levelükben reagáltak Csegzi múlt heti kijelentéseire. Pénteken ugyanis a városvezető elutasította a szülők és a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) ellene felhozott vádjait, melyek szerint sem ő, sem pedig Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes nem tett semmit azért, hogy a 2-es iskola felvehesse az egykori polgármester nevét.

A szülők mai nyílt levelükben felelevenítik, szeptemberben szólították fel az RMDSZ-es politikusokat: tegyenek azért, hogy a városban létezzen legalább egy magyar elnevezésű általános iskola.

"Ön a napokban az általunk megírt nyílt levél kapcsán több napilapnak nyilatkozott, viszont elhallgatja azt a tényt, hogy miért nincs egyetlen egy magyar nevű iskola sem a városban, valamint úgy tesz, mintha lázasan dolgozna azon, hogy a 2-es iskola a Bernády György elnevezést kapja" - írják nyílt levelükben a szülők, majd jelzik: elképzelhető, hogy a fellépésük hiányában a helyi PSD nyomására a román és magyar tagozattal rendelkező iskola eddig már Adrian Păunescu nevét viselné.

A szülők az ígéretei betartásának elmulasztásával vádolták meg Csegzit: a polgármesteri hivatal és a tanács nem nevezett ki magyar nemzetiségű személyt az iskola vezetőségi tanácsába, noha tisztában voltak azzal, hogy amennyiben ez megtörtént volna, a vezetőségi tanácsban az etnikai arány a magyar tagozat javára változott volna meg. "Az összesen 8 tagból álló vezetőségi tanácsban három magyar személy van, egy magyar szülő, aki támogatja a Bernády ügyet, egy magyar pedagógus és a magyar aligazgató, ugyanennyi román személy van, az arányt a polgármesteri hivatal részéről egy, és a városi tanács részéről kijelölt két személy tudta volna előnyünkre megváltoztatni. Miért nem történt ez meg, alpolgármester úr?" - kérik számon a szülők.

Megkeresésünkre Csegzi Sándor kijelentette, holnap megbeszélésre hívta a szülőket, ugyanis véleménye szerint az iskola névadásának ügye nem egy olyan téma, amelyről nyílt levélben hatékonyan lehetne tárgyalni. Elmondta, több ízben is megbeszélést kezdeményezett, ám a szülők rendre elutasították meghívását. Szerinte most már a szülők is megértették azt, hogy politikai úton kell megoldást keresni a problémára. "Nem lehet minden nyílt levélre válaszolni, illetve nem egy olyan kérdésről van szó, amit ilyen formában lehetne rendezni" - vélekedett az alpolgármester.

Megtudtuk: technikai okokból nem delegálhattak egy magyar személyt a polgármesteri hivatal részéről az iskola vezetőtanácsába. Csegzi elmondta, a polgármesteri hivatal részéről már ki is jelölték azt a magyar személyt, aki a hivatalt képviselte volna az iskolai tanácsba, azonban az illető személy megszakította munkaviszonyát a hivatallal. Helyébe egy román nemzetiségű személyt neveztek meg, azonban Csegzi véleménye szerint az illető nemzetisége a probléma szempontjából nem jelent hátrányt. Kérdésünkre az alpolgármester nem kívánta részletezni azt, hogy milyen szempontból nem jelent hátrányt a román nemzetiségű személy megnevezése, arra hivatkozva, hogy politikailag szeretnék kezelni az ügyet. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS