2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hamarosan elkészül a farkaslaki Pléhkrisztus

2011. december 12. 18:19, utolsó frissítés: 18:46

Hamarosan elkészül Farkaslakán, a Gordon-tetőn álló Jézus Szíve kilátó, noha a grandiózus alkotás építészeti engedélye körüli zűrzavar miatt egy ideig szünetelt a munka.

Magyari Árpádtól, a munkát megrendelő székelyszentléleki közbirtokosság vezetőjétől azt szerettük volna megtudni, hogy a hamarosan elkészülő Jézus-reprezentáció ünnepélyes átadására mikor kerül sor, azonban kérdésünkre csupán egy elutasító válasz érkezett: "Hölgyem, nem tudjuk, de lesz majd hivatalos sajtótájékoztató. Van egy nagy kérésem, ne zavarjon és ne zaklasson".

Sebestyén János, az építkezés egyik vezetője közlékenyebbnek bizonyult. Megkeresésünkre elmondta, az alkotásra szombaton került fel a fejrész, azonban a két kéz helyére való illesztése még nem történt meg. "Van egy öt fokos állítási szög, ki kell mennünk a helyszínre, hogy pontosan állítsuk be a két elemet" - mondta, és hozzátette, azt nem tudja megmondani, hogy a két kéz egyáltalán fel van-e szerelve, vagy sem.

Kérdésünkre, mely szerint mennyi időn belül fejezik be a munkálatokat, az építész elmondta, a munka két kategóriából tevődik össze: az egyik a fémszerkezet építése, a másik a talapzat, a lépcsők. A talapzaton történő munkálatokat az időjárási viszonyok miatt csak tavasszal lehet folytatni, és a fémszerkezeten hátralevő apróbb utómunkálatok (a korlátok felszerelése, a fém lepucolása) még legalább egy hetet vesznek igénybe. "Az alkotás átadható, mert a betonrészen már csak a burkolatot érintő utómunkálatokat kell elvégezni" - mondta el Sebestyén.

A rozsdamentes acélból készülő, kilátóként is szolgáló Jézus-reprezentációnak székelyföldi látványosságként kellene szolgálnia, azonban az alkotás kapcsán igencsak megoszlanak a vélemények. A hat szintes alkotás belsejében csigalépcsőn lehet feljutni a fejrészbe, ahonnan megcsodálható a Gordon-tetőről nyíló panoráma. Sokan esztétikai szempontból kifogásolják, mások hivalkodónak mondják a Pléhkrisztusnak nevezett alkotást. A mintegy 200 ezer euróra rúgó költségeket helyi üzletemberek fedezik. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS