2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rendőrség: jogszerű a magyar nyelvű iratot iktatni kívánó szülő megbírságolása

2012. február 15. 18:48, utolsó frissítés: 19:05

Jogszerűnek tekinti a magyar nyelvű iratot iktatni kívánó férfi megbírságolását a marosvásárhelyi rendőrfőnök.

Mind a marosvásárhelyi 2. számú általános iskola igazgatója, mind a helyi rendőrség főnöke úgy véli, jogszerűen járt el Horváth-Kovács Ádám ügyében. A marosvásárhelyi férfi gyermeke iskolájában szeretett volna magyar nyelvű iratot iktattatni, mire bekísérték a rendőrségre, és megbírságolták.

Példásan intézkedtek és dicséretben részesültek azok a marosvásárhelyi rendőrök, akik kedden Horváth-Kovács Ádám ügyében jártak el - jelentette ki az MTI-nek Valentin Bertfelean, a rendőrség főnöke.

Mint elmondta, az 112-es sürgősségi hívószámra érkezett kedden riasztás arról, hogy egy férfi illetéktelenül behatolt az iskolába. A riasztást a rendőrség valamennyi egysége megkapta, ezért történt az, hogy hat rendőr is egyszerre érkezett a helyszínre. Bertfelean utalt arra: Romániában is volt már rá példa, hogy idegen behatolók veszélyeztették egy-egy iskola tanulóinak a testi épségét. Kijelentette, a legkisebb kiszabható bírságot rótták ki Horváth-Kovácsra, aki maga is elismerte vétkességét. A rendőrfőnök szerint csak a törvényt alkalmazták. Visszautasította, hogy egyesek etnikai színezetet próbálnak adni a történetnek.

Codruţa Baciut, az iskola igazgatója az MTI-nek elmondta, ő kérte a rendőrség sürgős beavatkozását. Mint mondta, ezt azért tette, mert Horváth-Kovács nem tartotta be az iskolába való belépésre vonatkozó szabályokat: sem az ügyeletes diáknál, sem az iskola titkárságán nem igazolta magát. Az igazgatónő ugyanakkor elismerte, hogy ismeri Horváth-Kovács Ádámot, aki az iskola szülői bizottságának is tagja. Azt is megerősítette, hogy beszélgetett a férfival, akit arról próbált meggyőzni: fordítsa le románra az iktatandó dokumentumot. Az igazgatónő szerint az intézmény felelős vezetőjeként nem járulhatott hozzá egy olyan irat iktatásához, amelynek a tartalmát nem ismeri. Baciut nem kívánta kommentálni azt a tényt, hogy az iskola épületében az iktatandó dokumentumról vitatkozott Horváth-Kováccsal, és a rendőrséget azt követően riasztotta, hogy nem sikerült megegyezniük.

Az igazgatónő hangsúlyozta, szó sincs bosszúállásról, ő mindig is az iskola érdekeinek rendelte alá cselekedeteit.

Horváth-Kovács Ádám kedden délelőtt egy magyar nyelvű adománylevelet próbált iktattatni, amely azt rögzítette, hogy a magyar szülők egy csoportja szülői adományként készíttette el és tűzte ki az iskola folyosóin a kétnyelvű táblákat.

A rendőrség egyébként ötszáz lejes bírságot rótt ki Horváth-Kovács Ádámra, a megbírságolt marosvásárhelyi férfi az MTI-nek elmondta: gyermeke a marosvásárhelyi 2. számú általános iskolában tanul, ő maga pedig a kétnyelvű intézmény szülői bizottságának a tagja.

Tájékoztatása szerint a közelmúltban az intézményben magyarul tanuló gyermekek szüleinek egy csoportja kétnyelvű feliratokat készíttetett, amelyeket az iskola magyar nemzetiségű igazgatóhelyettesének a beleegyezésével tűztek ki a folyosókon.

Kedd délelőtt a kétnyelvű feliratok magyarul megírt adományozási dokumentumát szerette volna iktattatni az iskola titkárságán. Az iskolaigazgató azonban elutasította ezt, arra hivatkozva, hogy Romániában a hivatalos nyelv a román.

Az igazgató a helyi rendőrséghez fordult, miután a szülő nem volt hajlandó románul megfogalmazni a beadványát, és ragaszkodott a magyar nyelvű dokumentum iktatásához. A szülő beszámolója szerint rövid időn belül hat rendőr érkezett az iskolába, akik bekísérték a közeli rendőrségi épületbe, és ötszáz lejes bírságot róttak ki rá.

A megbírságolt az interneten tette közre a rendőrségi jegyzőkönyvet. Ebben a bírság okaként azt tüntették fel, hogy "a belépési szabályokat megsértve lépett be az iskolába, ahol a titkárságon beadványt próbált meg iktatni". A megbírságolt elismerte tettét. Hozzátette, bemutatták neki azt a szabályzatot, amelynek értelmében csakis előzetes bejelentkezés alapján léphetett volna be az iskolába.

A megbírságolt Horváth-Kovács Ádám a Civil Elkötelezettség Mozgalom tagja. A mozgalom panasza alapján az Országos Diszkriminációellenes Tanács korábban megbírságolta a marosvásárhelyi iskolát a kétnyelvű feliratozás elmulasztásáért. A közigazgatási törvény értelmében azokon a településeken, amelyeken egy kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot, a közigazgatásban és az alárendelt intézményekben mind szóban, mind írásban használható az illető kisebbség nyelve. A tavalyi népszámláláson Marosvásárhelyen a lakosság 44,86%-a vallotta magát magyarnak. A városban a közelmúltban mozgalom indult azért, hogy a kettes számú általános iskolát nevezzék el Bernády György egykori polgármesterről. Az iskolában megközelítőleg azonos számban tanulnak magyar és román nemzetiségű gyermekek.
(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS