2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Királyi örökség nélkül marad a bíróság által elismert román herceg

2012. február 17. 09:53, utolsó frissítés: 10:03

A Legfelsőbb Bíróság által elismert Paul hercegnek nincs semmi esélye, hogy örökölje a román királyi család vagyonának egy részét, de arra sem, hogy átvegye a család jelenlegi fejének, Mihály királynak a helyét.

Erre a következtetésre jutottak az Adevărul és a România liberă, amelyek a Legfelsőbb Bíróság azon döntésének lehetséges következményeit elemezték, amely kimondta, hogy Mircea Carol, Paul herceg édesapja II. Károly királynak volt a fia. A két újság szerint ez még nem jelenti azt, hogy Paul a királyi vagyonból is részesülhet.

A bírósági döntéssel különben egy 21 éve tartó per zárult le. A herceg a 90 éves Mihály király unokaöccse, de a román uralkodóház feje nem ismeri el hercegi rangját arra hivatkozva, hogy Paul édesapja a királyi család által el nem ismert házasságból született.

Adrian Vasiliu, a román királyi család ügyvédje elmondta, hogy Paul édesapja és Mihály király apjuk, II. Károly 1955-ben bekövetkezett halálakor elosztották a vagyont, így Paul csak azt örökölheti, amit akkor édesapja, Mircea Carol megkapott az egyezség nyomán. A lap szerint ez a vagyonrész távolról sem olyan értékes, mint amilyet Mihály örökölt, és amelyet a rendszerváltás után visszaszolgáltattak neki a hatóságok.

Paul örökösödési terveit áthúzza, hogy II. Károlyt, vagyis nagyapját, ez utóbbi édesapja, Ferdinand király fosztotta meg királyi örökségétől 1925-ben. Ekkor ugyanis II. Károly önként lemondott a trónról, és feleségül vett egy táncosnőt a királyi család nagy megbotránkozására. Ebből a házasságból származik a királyi család által soha el nem ismert Paul herceg édesapja, Mircea Carol is. Ferdinand akkori döntése nyomán Mihály lett a királyi család vagyonának örököse - írták a lapok.

A királyi családnak egyébként csak szimbolikus szerepe van, semmilyen közjogi hatalommal nem rendelkezik. A román királyság alkotmányos monarchián alapuló állam volt 1881 és 1947 között. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS