2018. december 19. szerdaViola
-3°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pető Csilla a nők és férfiak közötti bérszakadék problémájáról beszélt a parlamentben

2012. március 21. 09:56, utolsó frissítés: 10:50

Pető Csilla Bihar megyei képviselő keddi napirend előtti felszólásában a nők és férfiak közötti bérszakadék problémájáról nyilatkozott. Elmondta, az azonos értékű munkáért azonos bért előíró irányelv a 202./2002. számú törvény 4. cikkelyében található: „f) egyenlő értékű munkának azt a fizetett tevékenységet tekintjük, amikor ugyanazon mutatók szerinti összehasonlítás során, ugyanolyan szintű szakmai tudás, valamint egyenlő mértékű szellemi vagy fizikai munka alkalmazása adott, más-más nemű személyeknek; ” Pető szerint a nők és férfiak közötti bérszakadék összetett kérdés, amely több, egymáshoz kapcsolódó okra vezethető vissza.

"Azt, hogy a probléma még ma is létezik, azt a nemek között általánosabban fennálló gazdasági és társadalmi egyenlőtlenség okozza" - mondta, majd felsorolta a bérezési különbség főbb okai: a nők által dominált munkakörök és gazdasági szektorok különbözőek a férfiakétól, a nők munkájának és képességeinek alulértékelése, nemi szerepek és hagyományok befolyása, a családi kötelezettségek - háztartás, gyermeknevelés - és munkahelyi szerepek egyensúlyba hozása.

"Gyakorlatban, országunkban egy nő jövedelme, átlagosan 82%-át jelenti egy férfi jövedelméből. Ez annak az oka, hogy a nők alacsony jövedelmű gazdasági ágazatokban dolgoznak. Az erőfeszítések ellenére, azonos munkáért, egy férfi egy euró megfelelőjét kapja, míg egy nő csak 85 centet. A fizetésnek azonosnak kell lennie egyenlő munkáért. A bérezés megkülönböztetése a következő szempontok szerint kell működjön: iskolai végzettség, funkció betöltése, munka fontossága, munka mennyisége, minősége és értéke, munkakörülmények, régiség" - emelte ki a képviselő.

Szerinte a nemek közötti egyenlőség átfogó társadalmi és gazdasági előnyökkel jár. A nők és a férfiak közötti bérszakadék áthidalásával csökkenthető a szegénység, és biztosítható, hogy a nők többet keressenek életük során, tehát egyszerre segít a nőknek elkerülni a szegénységet aktív korukban és nyugdíjas éveik alatt is. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS