2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rábólintott a képviselőház a kiterjesztett vagyonelkobzásra

2012. március 28. 12:30, utolsó frissítés: 12:31

Név szerinti szavazással fogadta el kedden a képviselőház a büntető törvénykönyv (Btk) módosítását, amely lehetővé teszi a kiterjesztett vagyonelkobzást olyan bűnözők esetében, akiket ötéves vagy annál hosszabb szabadságvesztéssel sújtható bűntettért ítélt el a bíróság.

A módosítás értelmében egy súlyos bűncselekmény elkövetőjétől nemcsak azokat a vagyontárgyakat kobozhatja el a bíróság, amelyeket az illető a per tárgyát képező bűntény elkövetésekor szerzett, hanem minden olyan vagyontárgyat, amelynek törvényes eredetét nem tudja igazolni. A kiterjesztett vagyonelkobzást egyebek mellett a pénzmosásáért, prostituáltak futtatásáért, emberkereskedelemért, csempészésért, bűnszövetkezet létrehozásáért, kábítószer-kereskedelemért, vagy a terrorizmus elleni törvények megsértéséért elítélt bűnözők esetében alkalmazhatják majd az új büntető törvénykönyv hatályba lépését követően.

A kiterjesztett vagyonelkobzás bevezetésétől azt remélik, hogy a bűnüldöző szerveknek ezentúl jobb hatásfokkal sikerül elkobozniuk és a társadalom érdekében hasznosítaniuk a bűnözők törvénytelenül szerzett vagyonát. Laura Codruţa Kovesi főügyész elmondta, gyakran előfordul, hogy egy-egy kábítószer-kereskedőtől vagy korrupt tisztségviselőtől csak a leleplezés során lefoglalt pénzösszeget lehet elkobozni, holott kirívóan nagy vagyonát nyilvánvalóan nem szerezhette törvényes úton, és a kiszabott szabadságvesztés letöltése után drága sportkocsival távozik a börtönből. Ilyen esetekre nyújt megoldást a most elfogadott törvénymódosítás.

A kiterjesztett vagyonelkobzás bevezetése 2011 nyarán egy alkotmánybírósági döntés nyomán akadt el. E szerint ez az ártatlanság vélelmét és a tulajdon alkotmányos védelmét sértené. A kedden elfogadott módosítás ezt a kifogást egy olyan jogi megoldással próbálja áthidalni, miszerint a bíráság akkor is megállapíthatja, hogy a vádlott vagyona bűncselekményből származik, ha az ügyészség csak annyit tud bizonyítani, hogy az illető korábban is haszonszerzéssel járó bűncselekmények elkövetésében vett részt. Ekkor már nem az ügyész dolga bizonyítani a vagyon bűnös eredetét, hanem a vádlottnak kell tisztáznia, hogy miből szerezte.

Az elektronikus voksoláson ugyan a tervezet elbukott, de miután eljárási hibákra hivatkozva az ülésvezető név szerinti szavazást rendelt el, elegendő szavazat gyűlt össze a törvénytervezet elfogadásához. A Btk-módosítása ügyében a képviselőház volt a döntő fórum. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS