2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gherman erdélyi pártot alapít - Jakabffy: a magyarságot jobban fogjuk képviselni

2003. március 27. 12:39, utolsó frissítés: 12:39

Új párt megalapítását jelentette be szerdán Kolozsvárott Sabin Gherman, az Erdély-Bánság Liga (EBL) elnöke. A szervezet neve Erdélyiek Pártja (EP). Az EBL vezetői, Mircea Teaha és Iosif Murza alelnökök, Jakabffy Attila fôtitkár Ghermannal együtt azt tervezik, hogy a párt indul a 2004-es választásokon. Az EBL bejegyzését a bukaresti fellebbviteli bíróság végérvényesen visszautasította február 4-én, ezután Gherman beperelte Romániát a strasbourgi Emberjogi Bíróságon. Az EBL elnöke 10 millió eurós kártérítést kér a szabad társulás jogának megsértéséért. Sabin Gherman azt jelentette ki, ezúttal biztosra vehető, hogy az EP bejegyzésének nem lesz akadálya. A szükséges 25 ezer aláírásból már 17 ezer összegyűlt, ebből mintegy 2550 (15%) magyar nemzetiségűektől származik.

A párt a "regionalizálódás eszméit tűzi zászlajára" – hangzott el a tájékoztatón. Az EP megalakulását a Pro Európa Liga, élén Smaranda Enachevel és a Provincia Csoport egyes személyiségei is támogatják, azaz Szokoly Elek és Traian Stef. Az EP elképzelése szerint az országot kilenc közigazgatási egységre kellene osztani. A régiók a következők lennének: Erdély, Körösvidék-Máramaros (vagyis a Partium), Bánság, Olténia, Havasalföld (Munténia), Dobrudzsa, Moldva és Bukovina.

Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke felszólalásában azt fejtette ki, a regionalizásció és a megyerendszer felbomlása egyszer mindenképpen be fog következni, a kérdés csak az, hogy mikor, és hogy melyik generáció lesz ennek szemtanúja. Traian Stef, a Provincia Csoport képviselôje felszólalásában a decentralizációt sürgette. Rámutatott: a centralizációs hegemóniát a kolozsvári mûvelôdési élet is nyögi, hiszen az állami pénzeket a kormány politikai kritériumok szerint osztja le.

Jakabffy Attila szerint az EP az RMDSZ-nél jobban fogja képviselni a romániai magyarság sajátos érdekeit, mert a párt képviselői "valóban választott emberek lesznek, nem UDMR-kinevezte vezetôk, és ők vállalni fogják a magyarság sajátos gondjainak képviseletét".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS