2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sepsiszentgyörgy: '56-os emlékparkot építenek

2012. április 17. 16:33, utolsó frissítés: 16:47

Az 1956-os forradalom és szabadságharc háromszéki résztvevőinek, vagy a megtorlások elszenvedőinek emlékét fogja őrizni az az emlékpark, amelyet Sepsiszentgyörgyön a Plugor Sándor Művészeti Líceum és a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán alakíttat ki a város önkormányzata.

Sztakics Éva alpolgármester a Transindex megkeresésére elmondta, a munkálatok költségvetése 1,1 millió lej, a versenytárgyalást megnyerő bukaresti cég várhatóan június közepéig, de legkésőbb június végéig fejezi be a munkálatokat. „Az emlékpark révén egy olyan tér alakul ki, ahol a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai vagy a művelődési ház rendelkezésére álló kiállító felületek fognak helyet kapni, és ahol akár kisebb rendezvényeket is lehet majd tartani” – számolt be az elképzelésekről Sztakics Éva.

Az alpolgármester elmondta, a munkálatok nemcsak az emlékpark kialakítására terjednek ki: megújul az iskola udvara is, amelyet egyébként elkülönítenek az 56-os emlékparktól. A tanintézmény sportpályája pedig műanyag borítást kap.

Az emlékpark egyébként csak nappal szolgálja ki a város lakóit, éjszakára bezárják, hiszen az iskola udvarát védeni kell – magyarázta az alpolgármester, rámutatva, hogy külföldön is zárják az igényesebben megépített parkokat.

Az emlékpark berendezéséről és növényzetéről elmondta, mivel az '56-os forradalom jelképe a sárga rózsa, ezért egy sárgarózsa-lugast ültet a kivitelező az egyik sétány mentén, amelynek végére helyezik át az iskola névadója, Plugor Sándor szobrát, hogy új helyén jobban érvényesülhessen. A park korszerű öntözőberendezéssel lesz ellátva.

Sztakics Éva elmondta, az ’56-os emlékmű egy pavilon-szerű emlékműként van elképzelve, amelyre mindazoknak a háromszékieknek a neve rá lesz vésve, akik érintve voltak, vagy akiket meghurcoltak az ’56-os forradalom során vagy az eseményeket követően. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS