2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Illyés Gergely: nem várhatott tovább az USL Traian Băsescu felfüggesztésével

2012. július 04. 13:45, utolsó frissítés: 2012. július 05. 14:38

Az utóbbi napokban az USL a parlamentben mindent megtesz annak érdekében, hogy Traian Băsescu befolyását csökkentse. Amikor az USL kormányra került, elsődleges célként a helyhatósági választások megnyerését, majd ezt követően a parlamenti választásokon egy nagyarányú győzelem megszerzését tűzte ki célul, és csak ezt követően szerettek volna foglalkozni az államfő felfüggesztésével – válaszolt megkeresésünkre Illyés Gergely.

A politológus szerint az utóbbi hetekben látszott, hogy az Alkotmánybíróság az ET-ülésen való képviselet kérdésében is az államfőnek adott igazat, de ami ennél fontosabb, hogy az egyszerű többségi választási rendszert alkotmányellenesnek nyilvánították, meghiúsítva ezzel az USL terveit, hogy kétharmados többséget szerezzenek a parlamenti választásokon.

„Ezen események után döntött úgy az USL, hogy mielőbb fel kell függeszteni az államfőt, mert amíg Traian Băsescu hivatalban van, addig minden eszközzel akadályozni fogja a hatalmi törekvéseiket. Az államfőnek az alkotmányban rögzített hatáskörökön túl rengeteg eszköz a rendelkezésére áll, gondoljunk csak informális befolyására, hisz fontos tisztségekben általa kinevezett emberek ülnek. Ezért dönthettek úgy, hogy mindenféleképpen le kell váltani az államfőt, mert ellenkező esetben a parlamenti választási győzelem is veszélybe kerülhet” - fogalmazott a politikai szakértő.

Hozzátette, nem kérdőjelezi meg senki, hogy az USL a legnépszerűbb politikai alakulat Romániában, és a jelenlegi választási rendszer szerint is megnyernék a parlamenti választásokat, de kétharmadot nem szereznének, és népszerűségvesztéssel is számolniuk kell, hiszen költségvetést kell alkotni, és az IMF részéről óriási nyomás nehezedik az országra. „Ha a népszerűségvesztést belekalkulálják, akkor az is előfordulhat, hogy az egyszerű többség megszerzése is veszélybe kerül. Ha ezt nem szerzik meg, és a PDL tisztességesen teljesít, akkor, ha Traian Băsescu az államfő, elméletileg felkérheti a PDL jelöltjét kormányalakításra” - magyarázta.

Arra a kérdésünkre, hogy államcsínynek minősíthető-e az USL eljárása, Illyés Gergely elmondta, az államfőt az alkotmány szerint abban az esetben függeszthetik fel, ha a parlamenti többség elfogad egy parlamenti határozatot a felfüggesztésről, amelyet később egy népszavazás hagy jóvá. „Ez csak abban az esetben történhet meg, ha az államfő súlyosan megsérti az alkotmány előírásait, illetve a hatásköreit túllépi. Hogy jelen esetben ez mennyiben áll fenn, az alkotmányértelmezés kérdése, és az Alkotmánybíróság joga eldönteni, hogy alaptörvénynek megfelelő-e vagy sem a felfüggesztésről szóló határozat. Az Alkotmánybíróság utóbbi döntéseit ismerve fennáll a lehetősége annak, hogy az USL számára kedvezőtlen döntést fog hozni a testület. A román alkotmány nagyon sok szempontból inkoherens, nincsen végiggondolva, és ebből számos probléma származhat a következő időszakban” - fogalmazott.

Amennyiben leváltják Traian Băsescut, akkor a szenátus új elnöke, Crin Antonescu fogja ellátni az államfői teendőket, de nem biztos, hogy ez ennyiben marad, mert ez a kérdés is Alkotmánybíróság elé kerülhet, és a hatályos törvénykezés szerint az ilyen bizonytalanságok esetén a taláros testület mondja ki a végszót. „A következő hetekben totális háborúra számítok a PDL és az USL között, beleértve az államfőt, az Alkotmánybíróságot, az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács és a DNA-t is” - zárta a politikai szakértő. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS